Срещу 240 полицаи са започнати разследвания за една година

0
26
МВР Снимка: архив

Най-много са катаджиите

Досъдебни производства срещу 240 полицаи са били образувани за една година, сочи статистика на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР. Данните обхващат периода от 1 юли 2021 до 1 юли 2022 г., става ясно от отговор на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев на парламентарен въпрос от депутата от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Христо Терзийски за дейността на „Вътрешна сигурност“, съобщава „Сега“.

Образуваните разследвания и изпратените сигнали на компетентните прокуратури през този период са срещу 140 служители от направления „Пътна полиция“ и „Охранителна полиция“, срещу 37 служители от „Гранична полиция“, както и срещу 63 служители на „Криминална и икономическа полиция“, пише още в отговора.

През същия период в дирекция „Вътрешна сигурност“ са постъпили 241 сигнала. От тях 114 са били изпратени до компетентната прокуратурата. 57 са изпратени до други структури на МВР. По 42 сигнала работата продължава, а по 28 проверката е приключила, като не са потвърдени посочените в тях данни.

През последната седмица бяха задържани няколко служители на МВР. В петък за подкуп бяха арестувани двама полицаи, които са били командировани в Благоевградска област с антикорупционна цел. Задачата им била да се рутират с колегите си, за да се намали корупционният риск. От прокуратурата съобщиха, че на двамата служители на МВР са повдигнати обвинения, след като е установено, че са поискали 500 лв. от шофьори, извършили нарушения.

Ден по-късно още трима гранични полицаи бяха арестувани в района на Малко Търново след разработка на дирекция „Вътрешна сигурност“. Причината е „нерегламентирана дейност по време на дежурство“. Тримата обаче бяха освободени, без прокуратурата да им повдигне обвинения.