Протест в Казанлък срещу уволнението на полицаи, набили дрогиран шофьор

0
41
Снимка: БТВ

Нарушителят е криминално проявен и без свидетелство за управление на автомобил

В Казанлък представители на реда преследваха нарушител на пътя, който отказвал да изпълни нарежданията им и да спре. Наложило се полицаите да гонят и стрелят по автомобила, чийто шофьор впоследствие се оказва, че няма и свидетелство за управление.

Първоначално колата „Опел Тигра“ е засечена да се движи в насрещното на централен булевард в града. Шофьорът не спира на стоп-палката, след което е започнало преследване при изключително рисково шофиране на нарушителя.

Полицаите стрелят със стоп-патрони, а 25-годишният мъж решава да спре автомобила и да бяга пеша. Малко след това е заловен. Той е криминално проявен. Тестовете показват, че е шофирал след употреба на наркотици.

„Лицето никога не е имало свидетелство за правоуправление, като и преди е управлявало моторно превозно средство. Така че се касае за лице с висока степен на обществена опасност”, обясни районният прокурор Тяна Димитрова.

След задържането му в интернет се появиха кадри, показващи полицейско насилие. На тях се вижда как полицаи водят задържания беглец. Той е с белезници. Към него се приближава друг полицай, който вероятно със полицейска стоп палка започва да удря задържания. Удари започва да нанася и още един полицай, който конвоира 25-годишния мъж.

Това е и причината по-късно двама от служителите, участвали в гонката, да бъдат отстранени от длъжност.

„Действията на служителите на реда са неприемливи. Със заповед на директора на Областна дирекция на вътрешните работи Стара Загора е образувано производство за тежко нарушение на служебната дисциплина”, обясниха от полицията.

„Докато се опитваха да му спукат гумите, той щеше буквално да премине през полицаите. Полицаите няколко пъти стреляха във въздуха за предупреждение, след това стреляха по гумите му, но и това не го спря, караше с бясна скорост. Ако полицаите не се бяха изместили, можеше да ги прегази”, твърди очевидец.

По-късно местни се събраха пред полицейското управление в града, за да подкрепят отстранените полицаи. Част от хората подкрепят униформените, други застават зад бития младеж, който е с положителни тестове за наркотици.

Десетки казанлъчани се организираха в социалните мрежи в подкрепа на уволнените полицаи.