Вътрешният министър поиска оставката на доскорошния шеф на „Гранична полиция“

0
165
Деян Моллов

Двама сирийци, които са докарали мигрантите

„До края на деня очаквам зам. директорът на гранична полиция Деян Моллов да си подаде оставката“, обяви в Бургас министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, след като посети на място инцидента, при който двама униформени загинаха рано сутринта в екшън с преследване на автобус, пълен с мигранти.

Деян Моллов е понижен в длъжност преди 10 дни като директор на гранична полиция в заместник на назначената от служебния министър Росица Димитрова.

За уволнението му министърът обясни, че е очаквал повече по превенцията и опазването на границата ни.

В момента полицията издирва двама сирийци, които имат отношение към превоза на миграните. Това са сирийски граждани, които са идентифицирани. И двамата били от бежански център, но властите не уточниха от кой.

Собственикът на автобуса е хасковска фирма, която го купила от Кърджали, но возилото било неизправно и не е трябвало да се движи по пътищата ни.

Стрелба не е имало, категоричен бе министърът. И обясни, че граничните полицаи умишлено са се въздържали да стрелят, тъй като в автобуса е имало много хора, което означава, че би се превърнало в движещ се ковчег за 47 души.

Отпадна версията, че шофьорът на автобуса не е успял да вземе завоя и така се е нацелил в патрулката, която се е опитала да препречи пътя му на изхода на кръстовище „Трапезица“, пише „24 часа“.

Автобусът нарочно е връхлетял върху полицейската кола, за да избегне преследването и по случая е образувано производство за умишлено престъпление, обясни окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Оградата, която пази границата ни в Турция от мигранти, не е най доброто съоръжение, каза министърът и добави, че освен жива сила, тя ще бъде подсилена и с допълнителна техника. Някои от камерите по трасето на съоръжението не работели, се разбра по думите на министър Демерджиев.

След инцидента в Бургас веднага започва проверка бежанските центрове за мигранти, от където се разбра, че са двамата сирийци каналджий.

Ако има замесени и служители на МВР, те ще си понесат отговорността според закона, каза Демерджиев.