Прокуратурата проверява полицаи за покровителство на Семерджиев

0
69
Георги Семерджиев

След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще прецени дали да образува досъдебно производство

Софийската градска прокуратура /СГП/ е започнала проверка срещу столични полицаи и катаджии за чадър над шофьора рецидивист Георги Семерджиев, който уби с джипа си две момичета в София.

След трагичния инцидент стана ясно, че в колата на Семерджиев по това време е била полицайката Симона Радева, която според публикации помогнала на виновния шофьор да се укрие.

Радева разказала пред „Вътрешна сигурност“, че полицаи от Четвърто и Първо РПУ редовно си миели колите безплатно на автомивката на Семерджиев в хотел „Маринела“. Бившият футболист е без книжка от 2005 г., напоследък карал с фалшива швейцарска книжка, стана ясно след задържането му. Санкциониран е досега за 50 пътни нарушения, но винаги се измъквал сух от сблъсъците със закона. През юни бил заловен да кара дрогиран, но не бил задържан в полицейския арест на Седмо РПУ. В джипа му след зловещия удар на бул. „Черни връх“ бяха открити синя лампа и полицейска стоп палка. Табелите на автомобила се оказаха фалшиви.

СГП отдели материали от воденото срещу обвиняемия Семерджиев досъдебно производство за пътнотранспортно произшествие, настъпило на 5 юли т. г., при което е причинена смъртта на две лица, се казва в съобщението на прокуратурата.

След анализ на материалите по делото наблюдаващият прокурор е установил данни във връзка с евентуално нарушаване на служебните задължения от служители на МВР, включително на КАТ-СДВР, за покровителстване на обвиняемия Г. С., както и за търговия с влияние.

Ще бъде проверено дали служители на МВР са нарушили, превишили или не са изпълнили служебните си задължения, както и дали са използвали своето служебно положение с цел да набавят за себе си или за другиго облага.

Ще бъде проверено и дали служители на МВР не са докладвали в прокуратурата станали им известни данни за евентуално извършени нарушения или престъпления от обвиняемия.

След приключване на проверката въз основа на събраните материали ще бъде извършена преценка от СГП на всички данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство, се казва в съобщението.