Военна прокуратура е прекратила разследването за смъртта на пилота Валентин Терзиев

0
48
Майор Валентин Терзиев

Пада отговорността на длъжностните лица във ВВС

„Военно окръжна прокуратура е прекратила наказателното производство срещу длъжностни лица от ВВС, а поради изтекла давност вече е невъзможно да се търси дисциплинарна и друга отговорност за смъртта на пилота подполковник Валентин Терзиев и за загубата на самолета МиГ-29“.

Този проблем констатира в доклада си за 3 месеца от встъпване в длъжност министърът на отбраната Тодор Тагарев, пише „24 часа“.

Майор Валентин Терзиев загина в нощта на 9 юни 2021 г. Неговият изтребител МиГ-29 се разби в морето край Шабла по време на нощна тренировъчна стрелба.

Последният полет на майор Терзиев, който посмъртно бе произведен в подполковник, продължава 29 минути според доклад на звеното за разследване на авиационни инциденти на Военна полиция.

Още от деня, в който стана известно, че Терзиев е загинал, вдовицата му Димитрина Попова се опасява, че виновните за смъртта на летеца ще бъдат скрити. Тя дори окачестви инцидента като убийство, а съмненията ѝ се възродиха, след като година и 5 месеца след смъртта на Терзиев, военните прокурори обявиха, че повдигат обвинения само на полк. Методи Орлов – зам.-командир по летателната подготовка на авиобаза “Граф Игнатиево”.

Според прокуратурата тогава Орлов е човекът, който е ръководил стрелбите и той не е спрял Терзиев, а го е оставил да продължи атаката, въпреки че е нарушил заповедите за безопасно провеждане на учението.

Още по-рано военните пък директно обвиниха само и единствено пилота. Според тяхното разследване той се е “очаровал” от мишената и въобще не е следил уредите на изтребителя, за да разбере, че е в опасна ситуация.

Делото обаче вече е прекратено, става ясно от доклада на Тагарев.