Военният съд в Сливен нареди разследването за смъртта на пилота майор Валентин Терзиев да продължи

0
97
Майор Валентин Терзиев

Магистратите отмениха постановлението на прокуратурата за прекратяването му

Военният съд в Сливен е отменил постановлението на прокуратурата, с което разследването за смъртта на пилота майор Валентин Терзиев беше прекратено, съобщава Lex.

Той загина в нощта срещу 9 юни 2021 г. в морето край Шабла по време на нощно учение. Изтребителят му МиГ-29 се разби в морето, след като порази пусната мишена, която обаче е била прекалено ниско.

Обвинения за смъртта на Терзиев бяха повдигнати на полк. Методи Орлов, който отговарял за стрелбите на пилотите по време на учението, както и на полк. Юрий Луканов – заместник-началник на Щаба на ВВС по операциите.

И двамата получиха обвинения за причиняване на смърт при немарливо изпълнение на занятие, за което наказанието е от 1 до 6 години затвор, както и за престъпление по служба по непредпазливост, което се наказва с до 5 години затвор.

Преди два месеца от отчета на военния министър Тодор Тагарев стана ясно, че прокуратурата е прекратила разследването и е снела обвиненията срещу двамата военни.

Постановлението на прокуратурата за прекратяване на разследването не беше публикувано, но според в „Сега“ в него се казва, че пилотът не е контролирал параметрите на полета, защото е бил концентриран в мишената. Заради положението на самолета – дясното полукрило е било почти вертикално към земята, маневрата за излизане от атака буквално е забила самолета в морето. Освен това се казвало, че във всеки един момент до 924 м пилотът е можел да избегне удара с морската повърхност.

Така Военно-окръжната прокуратура заключи, че Орлов и Луканов не са извършили престъпленията, за които бяха обвинени, след което разследването беше прекратено. Семейството на загиналия пилот обаче е обжалвало постановлението за прекратяване и през октомври то е било отменено от състав на Военния съд в Сливен.