Завод за преработка на найлонови боклуци застрашава жителите на община Елин Пелин

0
1115
Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов със собствениците на завода.

Изграден е без оценка за въздействието на околната среда

Завод за преработка на полимери ще приема немски, гръцки и италиански найлонови торбички в Елин Пелин. Заводът е разположен на близо 35 000 кв. метра площ. Плановете са той да преработва годишно 37 000 тона пластмасови отпадъци, от които да получава 22 000 тона регранулат – основна суровина за производството на широка гама промишлени и битови пластмасови изделия.

Балираните отпадни пластмаси ще се доставят от общински инсталации и промишлени предприятия. Подобен завод за преработка на найлонови торбички няма аналог в Европа. Досега европейските държави изнасяха този отпадък в Китай и Африка, но от година азиатската държава преустанови тази практика. Именно за това общини от цяла Европа са готови да плащат сериозни суми, само и само да се отърват от найлоновите торбички.

Изключително притеснителен е фактът, че заводът в Елин Пелин е изграден без Оценка за въздействие върху околната среда. Освен това, строителните книжа с които са издадени разрешителните, предвиждат изграждане на склад за безалкохолни напитки.

С еднолична заповед на кмета Ивайло Симеонов, след като строителството вече е започнало, се променя ПУП на имота от „за логистични и складови дейности“ в „за производствени и логистични“. Така изграждането на подобен химически завод става възможно. В инвестиционните намерения е записано, че в завода ще се преработват до 35 000 тона отпадъци, защото това е количеството за което не се изисква ОВОС. В различни медийни публикации, инвеститорите говорят за количества между 37 и 45 000 тона отпадъци годишно.

Представяният от кметската администрация като чуждестранна инвестиция завод се оказва предимно български. Справка за собствеността показва, че 51% от капитала е собственост на „Бетаинвест“ на Ангел Георгиев, който е собственик и на „Олива“ (производителя на слънчогледово масло) и „Билдком“ (едни от най-големите търговци на едро на зърно и фураж). 25% притежава гръцката офшорка „Валенова лимитид“ зад която стои гръцкият гражданин Константинос Зиогас. Той е собственик на фирма в Гърция, която се занимава с управление на отпадъци и вероятно ще отговаря за доставката на найлоновите торбички от Гърция. Третият акционер е „Атмос инженеринг“ с дял от 24%. Съдружници в нея са изп.-директор на „Интегра пластикс“ Юлиан Белев и Аспарух Делев.

Според документи лично кметът Ивайло Сименов със заповед от 17 юни 2018 г сменя предназначението на терена в Елин Пелин за нуждите на собствениците на бъдещия завод.

Заповедта на кмета.

Това става след молба от фирмата до градоначалника на Елин Пелин, на която той откликва веднага.

Молбата от инвеститора.

Освен това, строителните книжа, с които са издадени разрешителните, предвиждат изграждане на склад за безалкохолни напитки. С еднолична заповед на кмета Ивайло Симеонов, след като строителството вече е започнало, е променен ПУП на имота от „за логистични и складови дейности“ в „за производствени и логистични“. Така изграждането на подобен химически завод става възможно.

Старата скица на имота.
И новата скица.

Съответно се сменя старата скица на имота, за да стане възможна „чуждестранната инвестиция“. Изграждането на завода предизвика паника у жителите на Елин Пелин.

През юни местните жители организираха протести срещу изграждането му.