Приватизация или грабеж ? Част Шеста- Как Славчо Христов плати с „компенсаторки“ „Златни пясъци“

След дълги съдебни битки купувачите бяха осъдени да платят смешните 14 000 долара за неизпълнение на инвестиционната програма

0
1436
приватизация
Договорът за продажбата на "Златни пясъци".

От сделката държава- РМД вместо 197 млн. в хазната влязоха едва 70 млн. лева

Стефан Ташев

От ГЕРБ предложиха допълнение в Конституцията за да отпадне давността при престъпления, свързани с приватизацията.

Изменението ще бъде в член 31, като се създава алинея 8 с текст:

Не се погасява по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за тежки престъпления, извършени по повод приватизацията в периода 1992-2017 г.

1992 г е началната, защото тогава е приет първият приватизационен закон. Търси се консенсус между партиите в парламента, за да бъде променен основният закон по темата с приватизацията.

Преди две седмици премиерът Борисов обяви, че при раздържавяването са били откраднати над 30 млрд. Лева. Тоест това не е приватизация, а грабеж. Дали е така ?

Breaking.bg ще предложи на читателите си текстове по най-скандалните приватизационни сделки, които ако бъде одобрен проектът на ГЕРБ, ще бъдат в полезрението на ДАНС, МВР и прокуратурата.

След публикациите за предизвестената смърт на авиокомпания „Балкан,купуването на “Кремиковци” за един долар,раздържавяването на фирмата „Техноимпекс“ от Корнелия Нинова, защо “Нефтохим”-Бургас отиде в ръцете на руснаците и колко реално платиха купувачите на “МДК-Пирдоп” следва покупката на курорта “Златни пясъци” от РМД.

Може ли да си купите срещу „смешните“  65-70 млн. лв. цялата инфpacтpyĸтypa на курорта „Златни пясъци“, където само пречиствателнта станция струва 45 млн. И като „бонус“ да получите още 6 xoтeлa – „Aдмиpaл“, „Злaтнa ĸoтвa“, „Mopcĸo oĸo“, „Cиpeнa“, „Иглиĸa“ и „Meтpoпoл“. Плюс километри плажна ивица. Може, но ако сте доверени лица на управляващите през 2000 г.

Това е равносметката от сделката за приватизацията на „Златни пясъци“. Тя е сключена през април 2000 г.

Официално от министъра на икономиката тогава Петър Жотев, но цялата операция по приватизацията се движи от заместник-министъра на икономиката Едит Гетова. Станало по-късно подсъдима за продажби на държавни активи с „компенсаторки“. Гетова е разкрита като агент на Държавна сигурност с псевдоним „Иванова“. „Компенсаторките“ бяха въведени в приватизацията уж да помогнат в нея да участват семейства на пострадали от комунизма предприемачи. Вместо това с тях бяха извършени страхотни далавери при раздържавяването.

Именно с такива „платежни инструменти“ бизнесменът Славчо Христов, описван в медиите като човек от кръга „Олимп“ и близък на премиера Иван Костов, плаща за един от най-големите български черноморски комплекси. И той му излиза почти без пари.

Но да караме поред.

Сделката за „Златни пясъци“ се сключва с двама купувачи на 75% от акциите на курорта. Единият е РМД „Златни“ АД на Славчо Христов, а другият е германската компания C&N Touristic AG („Некерман“), която обезпечава частичен заем от 2,5 млн. Долара. Те са избрани чрез преговори с потенциален купувач. Третият кандидат „Агрима“, свързван с бизнесмена Валентин Златев, отпада.

Съдружниците предлагат общо 96 234 820 долара при курс 2,05 лева за долар по това време, или около 197 млн. лева.

Създава се измамното усещане за много добри условия – най-висока оферирана цена и наличие на инвестиция от авторитетен и голям западен туроператор. Авторитетният и голям туроператор C&N Touristic AG (който от 2001 г. се преименува на Thomas Cook AG), много скоро губи интерес към съдружието.

приватизация
Курортът бе купен за жълти стотинки.

Фактите сочат още нещо – 63,7% от закупените акции или мажоритарният дял остава за РМД-то, близко на Славчо Христов, което получава изключително благоприятни условия за изплащането им. „Златни” АД трябва да даде срещу тях 165 779 416 лева, от които плаща в деня на сделката само 10%. За останалите получава разсрочка от максимум шест години и принципно законово условие само 30% от тях да са в компенсаторки.

Документите в архива на Агенцията по приватизация показват, че парите са изплатени напълно чак през 2007 г., като едва 54 768 773 лева от тях чрез банков превод. т.е. с истински пари. Останалата сума в размер на 118 371 639 лева (част от тях лихви за просрочени задължения) са били платени в предишни години чрез компенсаторни записи и бонове. Това да ви напомня нещо познато? Спомнете си другите знакови сделки от този период, за които сте чели в тази поредица, сравнете и изводите ще се натрапят сами. За сравнение по това време компенсаторките имаха реална цена между 10 и 15 стотинки за лев, т.е. реално са стрували между 11,8 и 17 млн. лева. Сами си напревете сметката колко реално са платили бизнес кръговете, приближени до Иван Костов за безценните активи, които са получили.

Защо безценни ли? Как Ви се струва срещу 65-70 млн. лв. да придобиете цялата инфpacтpyĸтypa, където само пречиствателнта станция струва 45 млн. И като „бонус“ още 6 xoтeлcĸи ĸoмплeĸca – „Aдмиpaл“, „Злaтнa ĸoтвa“, „Mopcĸo oĸo“, „Cиpeнa“, „Иглиĸa“ и „Meтpoпoл“. Плюс километри плажна ивица.

Няколко години след сключването на сделката, Агенцията за следприватизационен контрол завежда искове срещу „Златни“ АД и Thomas Cook AG заради неизпълнение на инвестиционно задължение на купувачите за 2000 г., както и за неизпълнение на инвестиционната програма, с която същите купувачи са спечелиил в надпреварата със своите конкуренти.

Какви са съображенията на АСК? Съгласно т.9.8 от приватизационния договор купувачите са се задължили да изпълнят инвестиционната програма за срок от три години в размер на 29 518 000 щ. долара. Купувачите е следвало през 2000 г. да реализират в приватизираното дружество допълнително инвестиционно задължение с общ размер 708 000 щ.долара, вкл. за реконструкция на хотел „Иглика“, във външната ВиК мрежа, в ел. мрежите и алейната осветителна мрежа, както и в екстериорни и противосвлачищни дейности.

приватизация
Документ, от който се вижда, че купувачът не изпълнява инвестиционната програма.

Агенцията за следприватизационен контрол доказва неизпълнението на тези задължения и претендира пред различни съдебни инстанции налагането на санкции на купувача заради това. Претенцията на АСК за неустойки в размер на 1 613 718, 50 щ. долара, които собствениците на „Златни пясъци“ АД трябва да заплатят заради неизпълнение на инвестиционната програма, е потвърдена в пълна степен и от основното заключение на допуснатата по делото съдебно-счетоводна експертиза. Делата се водят на няколко инстанции, АСК дава сериозни суми по тях и през 2007 г. купувачите на „Златни пясъци“ са осъдени на смешната сума от 14 830,77 щ. долара, която трябва да заплатят за неизпълнение на т. 1 от Инвестиционната програма.

Отхвърлени са исковете на Агенцията за следприватизационен контрол за сумите: 125 000 щ. долара заради договорна неустойка за неизпълнението на задължението за извършване на инвестиции в направление изграждане на спортен комплекс с тренировъчно футболно игрище и закрита зала за 2002 г. и 500 000 щ.долара, представляваща договорна неустойка за неизпълнение на задължението за извършване на инвестиции в направление изграждане на вилно селище „Астория“ за 2002 г.

И като капак, Агенцията за следприватизационен контрол е осъдена да плати на „Златни“ АД близо 80 000 лв. разноски за правна защита, както и 25 000 евро на Thomas Cook AG за същото.

Както се казва който пил-пил. И който взел-взел също.