И съпругът на Корнелия Нинова се оказа „приватизатор“

Това съобщава бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров

0
301
нинова
Предоставеният от Антон Тодоров списък на борда на директорите на "Мѝинералимпекс", в който е съпругат на Нинова.

Митко Нинов е назначен през 1997 г. За член на борда на директорите на „Минералимпекс“

През лятото на 1997 г. Корнелия Нинова оглавява „Техноимпекс“ и две години по-късно участва в приватизацията му чрез РМД. Това, което ще прочетете и видите оттук-нататък оставям на Вашата оценка.

Според мен това демонстрира „зеещите висини“ на безсрамието, което само лидерът на БСП може да демонстрира. Оказва се, че няколко месеца по-късно, през декември 1997 г. и съпругът на синеещата тогава Корнелия Нинова влиза в бизнеса на външнотърговските дружества. Митко Рафаилов Нинов става член на Съвета на директорите на ВТД „Минералимпекс“. Ето, няма лъжа, няма измама,виждате доказателство от записите във фирмените регистри от онова време“. Това разкрива в свое разследване, публикувано във фейсбук бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров.

 Той е категоричен, че слабият контрол върху дейността на външнотърговските дружества даде възможност за сериозно изтичане на капитали – от една страна, поради своеволието на техните изпълнителни директори и управителни органи, а от друга страна, поради превръщането им в разходни центрове за техните централи.

„Една години по-късно, към януари 1999 г. има 10 действащи задгранични дружества и едно от тях е „Минералимпекс“, в Съвета на директорите на което е Митко Нинов. В най-тежко финансово състояние са три от тях – „Интеркомерс“, „Продексим” и, разбира се, „Минералимпекс“. От Министерството на икономиката и туризма са подготвили заповед за преговори с потенциални купувачи-приватизатори. Това да Ви напомня схемата с едно друго външнотърговско дружество, в което се вихри по същото време благоверната на другаря Митко Рафаилов Нинов? Правилно, познахте. И тук схемата е като при „Техноимпекс“.

На 14 септември 1999 г. 2515 акции, с номинална стойност 16 лв. всяка, представляващи 80% от капитала на „Минералимпекс“, стават собственост на РМД-то „Минералимпекс-98“, оглавявано, както му е редът, от изпълнителния директор на държавното предприятие – в случая Йосиф Цветков Еленков. Според договора за покупко-продажба новите собственици ще платят цената от 43 000 щ. долара разсрочено за десет години. Само девет дни след тази сделка, на 23 септември 1999 г., при същите преференциални условия на РМД-то са продадени и останалите 628 броя акции, оценени на 10 750 щ. долара. Така „Минералимпекс“ става изцяло притежание на РМД „Минералимпекс-98“. Година по-късно другарят Митко Рафаилов Нинов напуска ВТД-во, но калимерата е сътворена.

Вие да не си помислите, че другарят на другарката Нинова (която по това време е баронеса със синьо сърце) нещо се е облагодетелствал от сделката.

Не, само е гласувал като член на управителното тяло, а преди това под вещото управление на Съвета на директорите, в който член е Митко Нинов, външнотърговското дружество е доведено до пълен упадък. Ама вие да не си помислите, че това е нарочно, за да се купи на безценица, при горните параметри. Дай боже всекиму, ама в онези времена, оня от Драгалевци не даваше на друг, освен на особено избрани хора от синята номенклатура. А това, че част от тази синя номенклатура формално не членуваше в СДС – това нямаше никакво значение. Затова и част от нея с такава лекота се претърколи „отдясно“ – „наляво“ и днес даже оглавява „лявата“ БСП. Ноу-хауто за това претъркулване се държи от другарката Нинова и благоверния й и никой и нищо не може да ги спре. НЕРАЗРУШИМИТЕ ОТ СИНЬО-ЧЕРВЕНАТА МЪГЛА!“, завършва коментара си Антон Тодоров.