Спряната приватизация ще обслужи модела „КОЙ” с над 2 млрд. лв

Чрез свои министри ще се опита по заобиколен начин да изсмуче средствата за модернизация

0
288
армия
Армията продължава да е в тежко състояние.

Дали целта не е „усвояване“ на едни пари от армията ?

Миналата седмица министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че спира приватизацията на държавните предприятия. Тези думи звучат странно в устата на бившият първи приватизатор на държавата, продал по скандален начин на модела „КОЙ” „Булгартабак” и Дипломатическия клуб в Горна Баня.

Странно, но на пръв поглед. По същото време докато Караниколов спираше приватизацията, военният министър Каракачанов обяви на две места- по БНР и в интервю за агенция ТАСС, че България може сама да си произвежда бойни машини за пехотата и бойни кораби.

„Смятам, че техниката за флота и пехотата на България трябва да се произвежда самостоятелно, но самолети никога не сме правили и едва ли ще правим в бъдеще.

А бойни кораби и бронирани машини ние можем и сме длъжни да произвеждаме сами, решавайки едновременно и проблемът за превъоръжаването на армията. Това е скъпо удоволствие, но ние трябва да платим, защото ситуацията по света е много неспокойна“, твърди министърът пред руската медия.

Според експерти изявленията на двамата министри въобще не са случайни, а координирани действия насочени за „усвояване” на 2,5 млрд. лв от държавата, предвидени за превъоръжаване на армията в близко бъдеще. Маскирани като „патриотично дело” за спасяване на закъсалата армия и съживяване на родното производство.

Преди една година, през април 2016 г. двама министри от предишното правителство, описвани в медиите като много близки до модела „КОЙ” Божидар Лукарски на икономиката и Владислав Горанов на финансите опитаха да пуснат за продажба най-апетитните хапки от Военно-промишления комплекс- ВМЗ-Сопот, „Кинтекс” и НИТИ-Казанлък.

Опитът пропадна след поредица от скандали в парламента и накрая правителството включи тези предприятия в забранителния списък.

Затова сега моделът „КОЙ” пак чрез свои министри ще се опита по заобиколен начин да изсмуче парите предвидени за модернизацията на армията, твърдят запознати.

Схемата ще е проста. Примерно чужда фирма спечели търга за купуване на нови бойни кораби за флота, но „случайно” си наема български изпълнител. КОЙ ще бъде той ?

През м.г. по време на дебата за превъоръжаване на армията в парламента Красимир Каракачанов заяви от трибуната, че  публична тайна е коя фирма ще спечели поръчката за новите модулни патрулни кораби. По-късно стана ясно, че той визира Първата частна корабостроителница МТГ-„Делфин”.

Фирмата е близка до бизнесмена Кирил Домусчиев, шеф на КРИБ.

Корабостроителната компания е спонсор на футболен клуб „Лудогорец“.

Тя има вече сключени договори с водещи холандски, италиански и германски фирми за корабостроене.

Не така стоят нещата с бойните машини на пехотата. Каракачанов не уточнява КОЙ ще ги строи и къде, след като единственият завод „Бета”-Червен бряг, произвеждал при социализма бронираните машини МТЛБ и артилерийските самоходни гаубици „Гвоздика”, бе приватизиран и наразян на скрап от небезивестния Мирчо Циганина, ортак на Делян Пеевски от „Държавния резерв”.

Според екперти схемата ще бъде следната-поръчката може да спечели дружество от ТЕРЕМ, но като посредник в сделката може да бъде фирма от модела „КОЙ”. С цел източване на държавното предприятие, нищо, че е в забранителния списък.

Това означава просто на предприятието да не се платят парите за поръчката и то да бъде докарано до колапс. Тогава лесно ще бъде извадено от забранителния списък и купено от КОЙ.

Хората на модела „КОЙ” с жадни очи гледат към дружествата от Военно-промишления комплекс, които в момента работят на трисменен режим заради сериозни поръчки от чужбина и затова са „патриотичните” призива на Каракачанов и Караниколов за спиране на приватизацията и производството на бойна техника за българската армия у нас.

Остава да гледаме дали този опит за прибирането на едни 2,5 млрд. лв държавна пара ще се окаже успешен. Като „Булгартабак” например.