Кой кой е от номинираните за министри

0
65
правителството
Министерският съвет

Кариерата им е свързана с ведомствата, които ще ръководят

Рокадите в министерствата вече са ясни. След оставките, които обяви премиерът Бойко Борисов днес, парламентът трябва да гласува предложенията за нови министри. Flashnews ги представя.

Заместник министърът на икономиката Лъчезар Борисов ще бъде новият министър на икономиката на мястото на Емил Караниколов.


Лъчезар Борисов е заместник-министър от 2017 г. Роден е през 1978 г. в Самоков. Започва работа като държавен служител в Министерството на икономиката като главен експерт след провеждането на конкурс през 2002 г. От 2006 г. до момента е началник на отдел, като ръководи отдели „Преструктуриране и капиталови пазари“ и „Управление и преструктуриране на държавното участие“. През този период е изпълнявал и длъжностите началник на отдели „Инвестиционни проекти, международни програми и маркетинг“ и „Стратегически анализи и прогнози“.

Член е на Управителния съвет на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници. Има богат натрупан опит в сферата на корпоративното управление, като е бил и в ръководните органи на редица частни и държавни компании от сферата на промишлеността, енергетиката и финансовото управление.

Шефът на полицията главен комисар Христо Терзийски става вътрешен министър.


От 24 години Христо Терзийски е в системата на МВР. Той започва кариерата си през 1996 г. в сектор „Криминална полиция“ в 06 РУ-СДВР. Постепенно се издига до началник на сектора, преди да оглави същия отдел в Столичната полиция. След това става зам.-шеф на Криминална полиция в СДВР.

През 2009 г. е назначен за зам.-директор на СДВР, а 6 години по-късно става шеф на Главна дирекция „Национална полиция“, на който пост е и до днес.

Шефът на „Александровка болница“ проф. Костадин Ангелов става министър на здравеопазването.

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Александровска“ проф. Костадин Ангелов е завършил хирургия в МУ София и курсове по хирургична онкология, хепатобилиарна и панкреатична хирургия. Започва работа като лекар в Центъра за спешна медицинска помощ към УМБАЛ „Св. Анна“. Работи като хирург в Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Александровска“, където впоследствие е главен административен лекар, а към момента – изпълнителен директор на лечебното заведение.

Проф. Ангелов е член на член на Управителния съвет на Асоциацията на университетските болници за активно лечение в Република България, на Академичния съвет на Медицински университет – София и секретар на Българското хирургическо дружество. От 2017 г. е съветник в Комисията по здравеопазване на Народното събрание и главен координатор на Експертния съвет по „Хирургия”, Министерството на здравеопазването.

Кирил Ананиев се връща в Министерството на финансите.
Ако попитате Кирил Ананиев кои са най-напрегнатите му дни в годината, той ще ви погледне с недоумение иззад очилата си и искрено ще възкликне: “Е, как кои? Когато в парламента се обсъжда бюджетът.” И ще добави: “Обаче след като стане факт, следва едно кратко затишие, подобно на оня стар виц: “ Има нещо хубаво да те боли зъб, защото, като ти мине, е същински рай”.

Раят” за Ананиев обаче свършва бързо, защото броени дни след това започва изпълнението на стария и работата по новия бюджет. И по “големия” – на държавата, и по “малките” – на НОИ и на здравната каса. А всички са единодушни – “Кирчо знае всяка цифра в тях и всеки лев – и който влиза, и който излиза от хазната. “Изял” е бюджетитe от кора до кора”.

От 1998 г. досега Кирил Ананиев крои бюджети в държавата. Неслучайно си е получил прозвището “Бюджетаря”. Най-често смята милиони от позицията на зам. финансов министър. През 2017 г. закратко е и служебен финансов министър. В края на същата година през ноември става министър на здравеопазването. Когато се върна като служебен министър, той каза „Връщам се в подредена къща“. А сега ще завари къщата си с важна крачка напред – след като под ръководството на Владислав Горанов, България се доближи до Клуба на Богатите- вече сме в чакалнята на еврозоната и в банковия съюз.

Досегашният вицепример Марияна Николова сяда в стола на Николина Ангелкова.

вицепремиер
Марияна Николова и досега като вицепремиер отговаряше за туризма. Тя е родена в Ботевград, завършила е публична администрация и административни практики в СУ „Св. Климент Охридски“, а също така е магистър по право на Европейския съюз и стопанско управление.

Тя е била и в управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Работила е в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор към Министерството на икономиката. Била е и ръководител на отдел „Договорно-правен и правна защита“ в Националната електрическа компания.

В качеството си на вицепремиер тя има и много други ресори: демографска политика, икономическа политика и др.