Това ни чака! Как „библиотекарите“ ръководеха МВР при правителството на Румен Радев

Има ли зависимости държавният глава от "сарайско-библиотекарската" групировка ?

0
1451
пламен узунов
Пламен Узунов - вдясно е дегизиран като Хитлер.

Цветлин Йовчев от кабинета „Орешарски“ кадруваше от името на президента

Стефан Ташев

Президентска република“ и кабинет на Румен Радев искат част от протестиращите уж срещу горивата. Самият Радев се изявява като борец срещу корупцията и опозиционен лидер, но не крие пристрастията си към еднолично управление и президентска република.

Идеята на т.нар. спонтанни протести, с участието на БСП, е именно това да се случи, сваляне на правителството и съставяне на служебен кабинет на Румен Радев. Какъвто имаше само преди почти две години. Назначен на 26 януари 2017 г.

Преди няколко дни писах как злопаметният Радев нареди уволнението на ръководството на вестник „Българска армия“ заради критични публикации срещу него. Вендетата бе изпълнена от служебния военен министър Стефан Янев. „Кадровик“ на Янев в МО бе бившият министър Николай Цонев, станал известен с фразата „Абсолютен престъпник“.

Сега да видим какво се случи в Министерството на вътрешните работи. Там кадровите чистки и назначения бяха извършени от човека в сянка-Цветлин Йовчев, бивш шеф на ДАНС и министър на вътрешните работи в кабинета на Пламен Орешарски.

Да припомним, че Йовчев е част от модела „Кой“ групиран в т.нар. Библиотекарски институт или „сарайско-библиотекарската групировка“, където преподаватели са бивши служители на ДС, ДАНС и МВР.

Номинално назначения за вътрешен министър Пламен Узунов, станал известен с прозвището „Фашиста“, изпълняваше нарежданията отгоре. Защото той бе препоръчан на Радев от Йовчев при техни срещи на четири очи.

Ето за какво става дума.

Началник на кабинета стана Николай Крушков, човек на модела „КОЙ” и кръгът около „библиотекарския” институт С влизането на Узунов в МВР, кадрите на модела „КОЙ” и библиотекарския институт вземат своят реванш, коментираха ченгета. По времето на Йовчев в МВР Крушков ръководеше дирекцията за стратегическо планиране и анализ на политиките- КИАД в МВР. Служебният министър Йордан Бакалов го острани и прати в антитерористичния център в ДАНС.

По време на втория кабинет „Борисов“ гръмна скандалът с разработката „Червеи“, при която бе подслушвана цялата оперативна система на МВР. Това става при управлението на Йовчев. На съд за „Червеите“ отидоха шефката на СГС Владимира Янева и директорът на „Вътрешна сигурност“-МВР Тодор Костадинов. Янева получи 1 година условна присъда, а Костадинов парична глоба от 3000 лева.

По време на делото става ясно, че бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев е бил напълно запознат с разработката, в рамките на която са прилагани СРС спрямо информационните масиви на МВР за срок много извън законоустановения.

Нещо повече – самият Йовчев, като свидетел по делото, потвърди, че той е бил в основата на кариерното израстване на Тодор Костадинов до шеф на Дирекция „Вътрешна сигурност“.

След скандала с разработката „Червеи” Крушков си обира крушите и спешно напуска системата за сигурност. Започва работа във фирма от хранително-вкусовата промишленост, свързана с т.нар. „Пещерняци“.

Още по време на службата си в МВР Крушков е засичан в приятелски компании с Ахмед Доган в ресторанти с него, въпреки, че служителите на МВР са деполитизирани. Парадира с близки контакти с депутат от ДПС. Той е върнат в МВР от хората на Румен Радев.

Освен Крушков в ръководството на МВР е върната друга скандална личност от времето на Йовчев.

Става дума за Маринела Белева. При управлението на Йовчев дамата става първо негов съветник, после за един ден, без конкурс, заема висшата ръководна длъжност директор на Специализираната административна дирекция „Планиране и управление на бюджета” на МВР с ранг „комисар”.

Преди да дойде в МВР Белева е шеф на сходната дирекция в ДАНС. На 5 август 2014 г. в последния си ден като вътрешен министър, Йовчев освобождава Белева и тя заема същата позиция….. в Държавна агенция „Технически операции”-ДАТО. Ръководител на ДАТО е кадърът на ДАНС и библиотекарската групировка около кръга „КОЙ” Цветан Китов. Назначаването на съветничката на Йовчев за комисар за един ден предизвиква скандал, последван от разследване на Би Ти Ви. Дейността на Белева като главен финансист на МВР е крайно печална, припомнят полицаи.

„В МВР след нея останаха 200 мн. лв. дефицит, опасност полицаите да не получат заплатите си, закриване на ведомствените столове и опит храненето на униформените да става с кетъринг от фирми на модела „КОЙ”.

След Белева няма дърва за огрев на полицаите командировани на границата, няма пари дори за гуми за патрулните автомобили. Липсата на средствата се установява и след финансов одит, поръчан от служебния министър на вътрешните работи Йордан Бакалов. Вероятно заради тези „успехи“ Белева е назначена за зам.-министър на вътрешните работи.

Друг важен кадър на модела „КОЙ”, Мирослав Рашков, бе назначен за началник на „Икономическа полиция” в Националната полиция. Той бе най-довереното лице на бившия главен секретар на МВР от времето на Орешарски-Йовчев Светлозар Лазаров. Рашков е бивш футболист от Горна Оряховица, откъдето е и самият Лазаров. Кариерното израстване на Рашков става за няколко месеца- от редови оперативен работник в Горна Оряховица до шеф на икономическа полиция за цялата страна, благодарение на Лазаров.

Първата задача на „президентските хора“ в МВР е да образуват „дисциплинарно производство“ срещу директора на Дирекция „Инспекторат“-МВР Николай Гешев. Той е уволнен.

Неговата грешка е….., че е проверявал действията на служителите на МВР при трагедията в Лясковец през 2014 година, когато в безумно планирана операция загина командосът Емил Шарков, а други петима негови колеги бяха ранени в престрелка с Петко Стрелеца.

В заповедта за проверката срещу него са посочени две много интересни причини за отстраняването на Гешев от поста му. На първо място е твърдението, че той е оказвал натиск върху проверяващите инцидента в Лясковец да вменят извършени нарушения на тогавашния главен секретар на МВР Светозар Лазаров. По отношение на разработката „Червеи“ било констатирано същото – оказвал е натиск да бъдат наложени дисциплинарни наказания. Както се казва без коментар. Същевременно „библиотекарите“ правят опит да ударят антикорупционната дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР, но не им стига времето.

Втората задача на президентския тандем Узунов-Йовчев е уволнението на главния секретар на МВР Георги Костов.

С политически мотиви.

По нареждане на президента Радев служебният кабинет прави пълна ревизия на всички министерства заради управлението на правителството на Борисов.

Търсят се компромати. В МВР Узунов не открива такива.

Няма открити драстични нарушения, имаме само проблеми свързани с обществените поръчки“, обявява Узунов.

Тогава остава неясни мотивите за кадровите уволнения и чистки в МВР.

За „добре свършена работа“ Узунов, станал по-популярен със снимката си с фашистка униформа отколкото като министър, е награден с поста секретар на президента Радев по вътрешна сигурност.

Това ни чака при нов служебен кабинет на Румен Радев.

Затова питам: Зависим ли е държавният глава от „сарайско-библиотекарската групировка“ ? Ако „да“ с какво ? Колко срещи е имал с Цветлин Йовчев и кръга около него ?

Отговори няма да има, бъдете сигурни.