Единица за лицемерие-Румен Радев

Да седиш до подсъдим за купуване на гласове и да говориш за честни избори е нелепо

0
2032
румен радев
Партийна сбирка на Радев с БСП в Асеновград. СНИМКА: ФЕЙСБУК

За първи път в историята български президент участва в предизборна кампания

Стефан Ташев

Предстоящите европейски избори и предизборната кампания ,свързана с тях, са необичайни и съвсем различни от всички досегашни кампании от най-ново време. Едната причина е стартът на предизборната кампания доста по-рано с „Апартаментгейт“ и втората с личната намеса на президента Румен Радев в нея.

За „Апартаментгейт“ и последвалите скандали с къщи, тераси и мазета се водят проверки и разследвания. А за намесата на Румен Радев в кампанията не. Интересно защо ? За първи път в демократичната история на страната и съществуването на институцията президент на Република България държавен глава взима страна в кампания, нещо повече, той се занимава и с агитация.

Попитан преди седмица Радев отговори, че е „еднакво равнопоставен“ към всички политически сили. Вчерашното му изпълнение в Асеновград обаче категорично го опровергава. И това се нарича с една хубава дума-лицемерие.

Според речниците лицемерие означава:поведение, при което злонамереност и неискреност се прикриват под маската на чистосърдечие и доброжелателност. Иначе няма друго обяснение за присъствието на Румен Радев на партийна сбирка на БСП в Асеновград, като формалният повод бе празникът на града. Всеки може да види телевизионни кадри и снимки в социалните мрежи от проявата. И да си направи изводите. Съвсем случайно държавният глава се оказа редом до лидера на БСП Корнелия Нинова и всички червени депутати от Пловдивско. Нинова стои от дясната му страна, вероятно заради „равнопоставеност“. До тях е червеният кмет Караниколов. Пред подходящата публика президентът влезе в ролята на партиен глашатай с поредната антиправителствена реч. В началото на кампанията Радев и Нинова случайно се оказаха в Хасково заедно и пак държавният глава държа речи за корупция и т.н. Остава да видим до 26 май къде още случайно ще се засекат БСП и президента. Басирам се, че ще се случи поне още няколко пъти.

Вече и на слепите в тази държава трябва да е станало ясно, че президентът, който по Конституция олицетворява единството на нацията, без да му мигне окото агитира и работи за БСП, която му беше ракета-носител на изборите.

Вкарването на шефа на кабинета му Иво Христов в червената листа е още едно потвърждение затова. Не случайно политическите анализатори го определиха като опит на Корнелия Нинова да прелее рейтинг от президента към БСП. Радев се опита да се измъкне с думите, че президентството не било феодално владение, но самият Иво Христов си призна, че е поканен в листата на БСП от Нинова още през декември. Тоест Радев лъже.

Президентът участва заедно с БСП в пореден опит да бъде свалено законно избрано правителство. Този път чрез избори, като Радев се намесва доста грубо в предизборната кампания. Първият опит бе през ноември м.г., когато в яростна антиправителствена реч по повод 10 ноември 1989 г Радев даде начало на „спонтанни“ протести в цялата страна, които обаче се провалиха.

Сега президента и неговите кукловоди опитват с директен челен удар да свалят кабинета Борисов в комбина с Корнелия Нинова и нейното обкръжение. Дали ще е успешен този опит, предстои да видим.

Че Румен Радев е лицемер може да се види от една снимка от партийното мероприятие на БСП в Асеновград вчера. От дясната страна на държавния глава е Корнелия Нинова, а до нея е червеният депутат със свален имунитет Манол Генов. Генов е обвиняем и подсъдим за купуване на гласове. Затова е със свален имунитет.

Но стои до президента, който непрекъснато се бори за честни избори. Егати гьонсурата е Румен Радев. Същият се бори и срещу корупцията, иска съд за офшорки на политици. Обаче дума не обелва за бившия му секретар по медиите и стратег на предизборната кампания за президент Елена Йончева. Да припомним, че Йончева е с повдигнато обвинение за пране на пари от офшорка на банкера Цветан Василев. Нейното име изплува в афери с къщи за гости, имоти на безценица и комисионни. Но президентът мълчи.

Защо? Защото това е лицемерието. На думи едно, а в делата съвсем друго. Радев плаче за свободата на словото, но негови цензори уволниха цялото ръководство на вестник „Българска армия“ по време на служебното правителство. Заради публикации срещу командващият ВВС Румен Радев.

Радев смята, че медиите са под натиск, но негови цензори подбират внимателно и избирателно, кои именно медии ще му отразяват визитите. Отнемат се акредитации за президентството. А държавният глава за две години е дал две захаросани, прочистени и подготвени предварително с опорки интервюта за телевизии. И не разрешава да му се задават въпроси. Кой друг президент си е позволявал такова нещо ?

За две години на „Дондуков“№2 Румен Радев отдели цялата си енергия за сваляне на правителството и изпълняване на команди от „Позитано“№20. Нищо повече.

Това ли е работата на държавния глава? Да се занимава с политическа агитация ? Звучи толкова абсурдно, че чак не е за вярване. Но се случва. Президентът е най-големият борец „срещу задкулисието“, но всички закони предложени от ДПС минаха без вето. И без обяснения. Много интересно. Румен Радев клейми „апартаментите“, но пропуска своите, пропуска да отговори на въпроси дали ВВС са плащали квартирата на Десислава Генчева-Радева, докато се е водела на два щата финансист и пиар на самия Радев.

И негова интимна приятелка. Не казва и колко струва пребиваването на „първата дама“ на „Дондуков“№2, охраната й от НСО, скъпите тоалетчета и визити в чужбина. Това си е чисто лицемерие.