Има ли „чадър“ над бандата на Крокодила ?

Откъде магистралият бандит, който няма ден трудов стаж, има пари за четирима адвокати ?

0
1536
крокодила
Надупчената с автомат от Крокодила полицейска кола край Вакарел. СНИМКА: МВР

Бивши полицаи питат: Как изчезнаха веществени доказателства от престрелката край Вакарел ?

Стефан Ташев

Има ли „чадър“ над магистралния бандит Емил Милев-Крокодила ? Този въпрос зададоха пред Breaking.bg бивши полицаи от ОДМВР-София, участвали в престрелката с него на 14 декември 2009 г. край Вакарел.

Вчера Специализираният наказателен съд напълно оправда Емил Милев и нареди незабавно той да бъде пуснат на свобода.

Бившите служители на МВР се притесняват за живота си, след като няколко пъти в съдебна зала Крокодила ги е заплашвал, че знае къде живеят.

Експолицаите има защо да се притесняват. Те са работили срещу бандата за магистрални грабежи на Крокодила още от средата на 90-те години на миналия век, когато заради масовите нападения над чужденци в софийската част на магистралите „Тракия“ и „Хемус“ страната ни бе показвана по света с карта с черепи и кости.

Какъв човек пусна на улицата Специализираният наказателен съд ?

крокодила
Катастрофиралата кола на бандата. Вътре е убитият Димитър Митров-Богровеца. СНИМКА: МВР

Емил Милев, с прозвището Крокодила, роден в Бухово, влиза в затвора едва 19-годишен през 1984 г. за кражба на кола. По-късно присъдата му е заменена с 1 г условно с 3 г. изпитателен срок. Брат му Евгени Милев-Гейзо или Малкият Крокодил влиза в затвора едва 15-годишен, през 1982 г пак за кражба на кола.

През 1986 г отново е зад решетките за 2,5 г . пак за автокражба.

През 1990 г Емил Милев влиза отново в затвора, за 4 години, защото е пребил човек. Бяга от килията и получава допълнително още 7 месеца затвор. До 1997 г братята Крокодили имат зад гърба си общо пет висящи дела и разследвания.

Според полицейски данни от средата на 90-те години на миналия век двамата се занимават само с въоръжени грабежи по магистралите край София предимно на чужденци минаващи през България. Никога през живота си не са работили.

През 1996 г. Бандата на Крокодилите напада полицейски патрул в столичния кв. Слатина, като са заловени една година по-късно.

Тогава МВР съобщава, че е разбита страховита магистрална банда с членове Емил Милев, брат му Евгени Милев, Георги Ралчев и други двама братя-Ангел и Георги Боневи. Тогава при обиски в домовете им са открити автомат „Калашников“ с лазерен прицел, три пистолета „Макаров“, револвер „Смит и Уесън“,16-калиброва пушка, четири радиостанции, полицейска стоп палка и шест маски.

Методът на бандата е един и същ. Атакува между 2 и 3 ч през нощта. Настигат жертвите по магистралите с черно БМВ с полицейска лампа. Спират чужденците, като носят полицейски униформи и бронежилетки с надписи „Полиция“.

Обясняват на жертвите, че се прави акция за наркотици. След което ги отвеждат в безлюдна местност, пребиват ги, обират ги и ги връзват за дървета с белезници. После изчезват с плячката.

крокодила
Крокодила като Бин Ладен в съда.

Сред жертвите е семейство италианци, със седемгодишно дете, нападнати на магистрала „Хемус“. Семейството е бито, взети са му парите и златните накити, след което са вързани с белезници за дърво посред зима. Чак на другия ден са открити полумъртви от кмета на софийското село Чурек.

Бандата обира автобус с 35 гръцки туристи по същата схема.

Само през 2003 г. по двете магистрали край София стават над 40 въоръжени грабежа над чужденци, като почеркът им е един и същ.

Заради магистралните грабежи в чужбина печатат карти на България осеяни с черепи и кости и надписи: Не минавайте през България,ще ви ограбят!

А външно министерство е засипано с жалби на пострадали чужди граждани.

Всъщност заради Крокодилите се създава и „Магистрална полиция“ към тогавашното РДВР-София.

За залавянето на бандата е хвърлен огромен ресурс, десетки полицаи лежат в сняг и пек по черните пътища в Софийско в засади.

Бандата се издънва през 2004 г. На 11 юни същата година прословутото черно БМВ с полицейска лампа атакува кола на двама руснаци с гръцки паспорти край Витиня.

Жертвите са откарани на стария път за Арабаконак, но бандата попада на полицейска засада.

Крокодилите откриват огън по полицаите. В престрелката е ранен тежко полицаят Георги Рагьов, който оцелява след операция в „Пирогов“. Бандата бяга, но е заловена на 13 август 2004 г.

МВР обявява: Магистралните банди са разгромени! При обиска в домовете на Крокодилите в свогенското село Ябланица и вила край язовир Бебреш са намерени маски и полицейски аксесоари. БМВ-то и оръжията ги няма, вероятно са хвърлени в язовира.

Делото срещу бандата се точи 4 години. Прокурор по него е Борислав Сарафов, сега директор на следствието и зам.-главен прокурор по разследването.

Софийският окръжен съд им дава по 12-години затвор през 2008 г. Междувременно след престой в ареста братята са пуснати след 1 години. Докато са зад решетките магистралните грабежи спират. В Софийско няма нито един за две години.

След излизането на свобода на Крокодилите започват заплахи към четиримата анонимни свидетели срещу тях. И те един по един оттеглят показанията си. Затова признава и прокурорът Борислав Сарафов, който е категоричен, че свидетелите са били притискани и Емил Милев някак си е узнал техните имена.

Така през 2009 г братята са оправдани напълно от Софийският апелативен съд, а през 2012 г. Върховният касационен съд потвърждава присъдата на САС.

Междувременно Емил Милев е обявен за издирване за престрелка с полицията край Вакарел.

Какво се случва на 14 декември 2009 г ?

Заради зачестили пак грабежи на магистрала „Тракия“ решихме да направим оперативна комбинация. Пуснахме слух, че няма бензин за патрулките на „Магистрална полиция“. Знаехме, че Крокодила атакува чужденците от базата си в Бебреш и бяхме сложили няколко секретни поста. Той „клъвна“ почти веднага“, разказа пред сайта един от полицаите от ОДМВР-София, участвали в престрелката.

Той си спомня още, че за операцията по залавяне на Крокодила знаели само Тодор Илиев, тогава директор на областната полицейска дирекция-София и шефът на „Магистрална полиция“ Божидар Вучков. Причината – Крокодила се хвали с връзки в ДАНС, полицията и прокуратурата.

Затова от ОДМВР преценяват, че за не да изтече информация няма да уведомят Националната полиция.

Опел Омега“ с полицейска лампа спира аудито на турчина с немски паспорт Мустафа Гюмюш преди разклона за Вакарел на „Тракия“ малко след полунощ на 14 декември.

Гюмюш е изваден от колата от трима маскирани мъже и качен в опела. Сложени са му белезници, взимат му парите-5000 евро и го карат по черни пътища край Вакарел. Турчинът е пребит и изхвърлен на снега.

Колата му е запалена. Бандитите тръгват да се оттеглят към моста на Вакарел. Колата се управлява от Димитър Митров-Богровеца, а на задната седалка са Емил Милев-Крокодила и Мартин Димитров-Дебелия.

Те обаче не знаят, че ги чака полицейска засада на моста. Шестима цивилни полицаи и две патрулки преграждат пътя. От опела ги виждат в последния момент.

Изгасиха светлините и се опитаха да минат между патрулния автомобил и мантинелата. В този момент от задната дясна задна врата се откри огън по нас с автомат“, разказва полицаят. Надупчва две патрулки.

Ченгетата отвръщат на огъня. Куршум улучва и убива на място Богровеца, който е с бронежилетка. Другите двама бягат през полето. Според полицейската информация Крокодила е ранен в дясното бедро, след като именно той стреля по ченгетата.

Милев по-късно се хвали пред приятели, че сам се е лекувал с мехлеми. Четири години се крие по горите. При ареста му през 2013 г. на десния му крак е открита зараснала огнестрелна рана. Той обаче отказва да се подложи на изследване със скенер, за да се види дали проектилът е останал в тялото му.

Срещу него е внесен обвинителен акт в Специализирания наказателен съд за грабежа, опита за убийство на полицаи и още три грабежа един от които на 136 000 лева от офиса на „Прокредитбанк“ в Люлин на 14 март 2010 г.

Междувременно по разследването на престрелката край Вакарел се случват странни неща.

Изчезва задната дясна седалка на колата на бандитите, върху която има петно от кръв, която се предполага, че е от Крокодила. Тя изчезва от Националната следствена служба.

Следователят от Елин Пелин Кирчев не нареди събиране на материал за ДНК експертиза от петно от кръв по дясната задна врата на колата. В колата на бандата намерихме шест мобилни телефона на Милев. Никой не нареди проверка на комуникацията по тези телефони, с кой е разговаряно, връзките му и т.н.

След стрелбата на мястото дойдоха вътрешният министър Цветанов, главният секретар Калин Георгиев, шефът на ГДБОП Станимир Флоров и Бойко Найденов, тогава шеф на следствието. Найденов ни нареди: Момчета дайте автоматите за проверка и всичко ще е наред! А се оказа, че сега нас няма кой да защити от заплахите на Крокодила“, допълва разказа си бившият полицай.

Той и колегите му са свидетели по делото, но то все не може да тръгне. Милев и останалите обвиняеми непрекъснато шикаринат процеса.

Или не се явяват, или са тежко болни, или пък Крокодила иска отвод на съдията, прокурорките и свидетелите.

Ту заплашва прокурорките, ту твърди, че ги обича. Едно от исканията му е да се провери дали призованите свидетели срещу него-шестима бивши полицаи от ОДМВР-София, участвали в престрелката на Вакарел, имат връзки и симпатизират на ислямизма и Ислямска държава. После такова питане бе отправено и към жертвата Мустафа Гюмюш.

Милев разиграва циркове в спецсъда като се явява като Бин Ладен, с маскировъчни дрехи дълга коса и дълга брада.

И този човек съдията, който между другото пусна от ареста Йоско Костинбродския и той избяга в чужбина, реши че може да се разхожда по улицата свободно.

Полицаите питат откъде Крокодила, който няма нито един ден трудов стаж, има средства за четирима адвокати ?

Има ли „чадър“ над него от определени полицейски и прокурорски среди ?

И как съпругата му наскоро се е сдобила с чисто нов „Мерцедес“ без видимо да има доходи ?