Къде е „Интелектуалният съвет“ на Румен Радев ?

Любителите на КНДР и Руския генерален щаб също са зад бъдещата партия

0
2550
радев
Среща на Съюза на офицерите и сержантите от запаса със севернокорейски другари. В кабинета на Златан Стойков виси Карл Маркс.

Освен генерали от Държавна сигурност и военни подготвят проекта на президентската партия

Стефан Ташев

Сформирам Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и висококвалифицирани специалисти. Съветът ще трябва да разработи и предложи алтернативи на институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой, в който се намира страната. Съставът на Съвета ще бъде обявен с указ в идните дни. Това обяви на 28 януари 2019 година в отчета за управлението си президентът Румен Радев.

42 дни по-късно няма и помен от въпросния съвет, нито от „идните дни“. Той доби веднага гражданственост като „ССР-то“. Защо го няма съвета, който според анализатори трябваше да подготви почвата за новата президентска партия. Ден по-късно написах текст по този повод, за да се види кои „видни интелектуалци“ стоят зад него.

Кръгът, който работи за президента, е сформиран около списание „Сигурност“, прераснал в Движение за Единение-“БРОД за България“. Ето част от участниците в „БРОД за България“-Съюза на тракийските дружества, Славянско дружество, Клуб 24 май, Инициатива Единение, Съюз на ловците и риболовците в България, Асоциация на българските училища в чужбина и други. Но това е само параван.

Зад интелектуалците-русофили и социалисти като Искра Баева, Андрей Пантев, Васил Проданов, Юрий Борисов, Кольо Парамов, Боян Дуранкев, академик Георги Марков, проф. Валери Стефанов и академик Стефан Воденичаров, наднича грозната мутра на Държавна сигурност-ДС. Зад кулисите дърпат конците о.р. ген. Тодор Бояджиев, полк. Бончо Асенов, синът на личния телохранител на Тодор Живков ген. Мурджев-Лазар Мурджев и още десетина бивши началници в МВР, групирани около кръга на списание „Сигурност“.

Сега ще обърнем повече внимание на другата група, която активно работи за президента Румен Радев, маскирана като „БРОД за България“. Това е т.нар. Военно крило, което активно действа в полза на президентската партия. Начело на крилото са о.р. ген. Стоимен Стоименов, политофицер от БНА, работил в отдел „Военен“ на ЦК на БКП, зам.-директор на Разузнавателното управление на Министерство на отбраната-РУМНО. Преди това завършил Военно-политическата академия на СССР. Политкомисар, незнайно защо назначен за съветник на президента Росен Плевнелиев, освободен през 2013 г. И бившият командващ Сухопътни войски о.р. ген. Кирил Цветков.

Стоименов активно работи около неговата „Визия за създаване, развитие и функциониране на Общ съюз на българското войнство” заедно с втория. Малко след отчета на президента в няколко „военни“ сайта бе пуснато съобщение, че под крилото на Кирил Цветков се е състояла поредната обединителна среща на подобни тъмно червени организации с една единствена цел-“участие в политиката“.

Други два основни „стълба“ на пропрезидентската бъдеща партия са червеният „Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва“-СОСЗР и „Конфедерация на обществените организации в сигурността и отбраната“-КООСО.

Няма предизборна кампания в която СОСЗР да не подкрепя БСП, Георги Първанов за президент, Сергей Станишев и Румен Радев. Шеф на Съюза е о.р.ген. Златан Стойков, бивш началник на Генералния щаб на Българската армия (2006-2009 г.). Бивши военни твърдят, че Стойков е бил девет години командир на Комендантски взвод в редиците на БНА, длъжност за дебили, докато намери връзки и му дадат да командва рота. И четири пъти ходил до САЩ като генерал да стартира обучението си по английски език на разноски на домакините си в компанията на майори и капитани от Третия свят. С какво се занимава СОСЗР ? Ето с какво :

Интерес към опита на военно-патриотичните съюзи у нас проявяват от КНДР. По този повод аташето по отбраната при посолството на КНДР в София Ким Чол и неговият помощник Ли Гук се срещнаха с председателя на СОСЗР генерал от резерва Златан Стойков, главният секретар и председател на Съюза на ветераниет от войните капитан I ранг от запаса Марин Петков и председателя на Национална асоциация „Сигурност” полковник от запаса Чавдар Петров.

Домакин на разговорите бе председателят на БАС Симеон Игнатов, който е и почетен председател на дружеството за приятелство между България и КНДР.За разлика от България в Северна Корея има една организация на това съсловие, която се нарича Комитет на ветераните антиимпериалисти в КНДР“. Това пише в трогателна дописка един военен сайт от преди две години. От приложената снимка на другарската среща се вижда кабинета на ген. Стойков, заедно с портрета на Карл Маркс. Коментарът е излишен.

По-любопитна е другата организация КООСО.

Кои са членовете на Конфедерацията : 

Алианс Български командоси (АБК)

полковник о.р. Стоян Михнев

Асоциация на завършилите академия на ГЩ на Руската федерация (АЗАГЩРФ)

генерал-майор о.р. Димитър Кръстев

АЗКОН Асоциация на завършилите Колежа по отбраната на НАТО в Рим (АЗКОН)

полковник о.р. Пламен Халачев

АСВБ Асоциация на Сухопътните войски на България (АСВБ)

генерал-лейтенант о.р. Кирил Цветков

Асоциация на учените в областта на сигурността и отбраната професор Валентин Станков

ББР Българско бюро за разузнаване (ББР)

Лазар Мурджев

ННСОБ Независим национален съюз на офицерите в България (ННСОБ)

полковник о.р. Ангел Тюфекчиев

СДА Сговор за демократична алтернатива (СДА)

полковник о.р. Румен Кисьов

СДА Сдружение на офицерите от резерва и запаса клуб 199

о.з. полковник Цанко Цанков

ЦИАРЗС Център за изследване на асиметричните рискове и заплахи за сигурността в Югоизточна Европа и Черноморския регион (ЦИАРЗС в ЮЕ и ЧР)

майор о.р. Мирослав Писов

АЗКОН Асоциация Колеж по отбраната на НАТО – България – област Бургас

полк. о.з. Величко Белников

Асоциация Ренесанс за България

подполк. о.р. Пламен Стоянов

Сдружение Съюз на офицерите от резерва СИОР България

подполк. о.р. Димитър Попов

Фондация Български криле Фондация Български криле

Преслав Панчелиев

Център за изследване на политиките в сигурността и отбраната (ЦИПСО)

полк. о.р. Иван Иванов

Военнопатриотичен съюз 24 Черноморски пехотен полк”, капитан о.р. Йордан Георгиев

Сдружение „Капитан Петко Киряков”, ген.-л-т о.р. Стефан Василев

Военнопатриотично дружество “Хаджи Димитър”, полк. о.р. Константин Болярски

Клуб „Достойнство”, подполк. о.р. Николай Ръжев,

ЦИПСО – гр. Добрич, подполк. о.р. Иван Костов,

Сдружение „Капитан Списаревски”, капитан о.р. Генади Ганчев,

ЦИПСО – гр. Пловдив, Ангел Батаклиев.

За Лазар Мурджев вече стана дума. Правят впечатление още няколко имена. Ангел Батаклиев е едно от знаковите лица на БСП в Югоизточна България. Той е бивш общински съветник на социалистическата партия в Пловдив, дългогодишен изпълнителен директор и приватизатор на градския транспорт. От негово име като кандидат-купувач на градския транспорт в града под тепетата се яви..полк. Ангел Тюфекчиев, което предизвика страхотен скандал преди 10 години. Тюфекчиев е шеф на Независимия национален съюз на офицерите. Любопитно е и името на о.р. майор Мирослав Писов, представляващ Център за изследване на асиметричните рискове и заплахи за сигурността в Югоизточна Европа и Черноморския регион. Това е същият Писов, шеф на благоевградските антимафиоти, „обезсмъртили се“ в операция „Респект“, при която бе убит Ангел Димитров-Чората през 2005 г.

Да добавим, че самият Стоимен Стоименов, е бивш шеф на Управителния съвет на КООСО. Освен там Стоименов е в ръководството на един от пенсионерските съюзи и в Асоциацията на разузнавачите от запаса, на бивши кадрови офицери от Първо главно управление на ДС.

През 2013 г. Шефът на КООСО сключва предизборно споразумение с лидера на БСП Сергей Станишев за парламентарните избори.

КООСО е в Инициативата „БРОД за България“. Както се казва коментарът е излишен. Остава да видим дали президентът Румен Радев, за който работят толкова много ченгета и експерти като Мирослав Писов, ще обнародва указа за неговия съвет. Участниците мисля, че са ясни. Ако не се окаже, че президентът лъже за пореден път.