Малък Шошо от СИК-Шумен – главният депутат- екскурзиант на Републиката

Той е протеже на Димитър Дъбов-Дъбчето

0
3519
сик
Депутатите от БСП на екзотична екскурзия до Австрия с държавни пари. СНИМКА: БИ ТИ ВИ

Червеният Иван Иванов бе зам.-министър на вътрешните работи за цели два часа

Стефан Ташев

Депутатите от БСП Иван Иванов и Йордан Младенов си уредили екзотична екскурзия до Залцбург с държавни пари, нищо, че се водят „бойкотиращи“ парламента. Това стана ясно от разследване на Би Ти Ви.

Двойката е пребивавала с командировъчни за четири дни от 20 до 24 февруари на изключително важното за парламентарната дейност изложение „Лов и риболов“ в града на Моцарт. Платени са им командировъчни и самолетни билети с пари на данъкоплатците.

Какво ли ще каже по темата шефката им Корнелия Нинова, която е принципен човек и борец срещу корупцията и неправдите в държавата? Да не се окаже, че двамата червени депутати са били там по дела от национална важност ?

Единият от тях, Иван Иванов, известен в родния си Шумен като Малък Шошо е виден специалист по национална сигурност,той винаги стои до лидерката си на трибунката в парламента когато става дума за юридически въпроси или темата е МВР. И няма как да е иначе-Иванов изкара цели…ДВА ЧАСА на поста зам.-министър на вътрешните работи в правителството на Пламен Орешарски.

Този рекорд едва ли ще бъде подобрен скоро. Да припомним. На 19 юни 2013 г. Правителствената пресслужба съобщава за назначения на зам.-министри от премиера Пламен Орешарски. Сред тях за МВР е посочен депутатът от БСП Иван Иванов от Шумен.

Иван Валентинов Иванов е роден на 13 август през 1975 г. Има магистратура по история от СУ „Св. Климент Охридски“ и по право от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Завършил е Школата за политически мениджмънт във Фрайбург, Германия. В последните шест години е главен юрисконсулт на „Билдинг Строй Експрес“ ЕООД. Преди това е ръководил офиса на „Воинтех“ ЕООД в Шумен, гласи официалното съобщение на Министерски съвет. В 20 часа Иванов дава първото си (и последно) интервю като заместник на вътрешния министър Цветлин Йовчев пред Дарик-Шумен.

Имаше предварителни разговори, но все пак назначението ме изненада“, коментира за Дарик Иван Иванов. По думите му, все още предстои да му бъде разпределен конкретен ресор за работа. Той допълни, че приоритетите му ще са свързани с поставените задачи, които ще ги изпълнява отговорно. „Вътрешните работи са широкообхватна материя, не виждам причина да не работя отговорно, както съм го правил и до сега“, казва новоизпеченият зам.-министър на вътрешните работи. След два часа обаче той вече не е на поста. В официално изявление пред Агенция „Фокус“ в 22 часа Цветлин Йовчев заявява, че е поискал оставката на Иванов заради междувременно изтекли информации за миналото на Малък Шошо.

сик
Иван Иванов-Малък Шошо

В сиропираната му биография липсва факта, че Иванов и баща му Валентин Иванов-Голям Шошо са били официални представители на групировката СИК за Шумен през 1995 г, видно от регистъра ДАКСИ. Да добавим, че бащата е бивш служител на Държавна сигурност.

Два дни премиерът Орешарски и вътрешният министър се обясняват кой е предложил Иван Иванов. Йовчев твърди, че дори не го познавал, а му го натрапили от партията като „политическа фигура, която ще помогне за реформата в МВР“. Според Орешарски проверки в масивите на вътрешното ведомство не показали връзки на Иванов със СИК. По-късно в обясненията си пред Конституционния съд, който решава казуса да бъде ли депутат или не Иванов, Малък Шошо ще напише, че не е знаел за назначаването си за зам.-министър и не е давал съгласието си затова. Пред Дарик-Шумен твърди едно, после друго.

Каква е истината?

Иванов е протеже на социалиста Димитър Дъбов, който признава в свое интервю по-късно, че той го е предложил за поста с аргумента, че…знаел английски. Дъбов е дългогодишен депутат от Шумен, известен със връзките си със СИК с прозвището Чичо Митко. Дъбов излизаше в разработки на ГДБОП за контрабанда на алкохол в огромни количества. В тях той фигурираше с прозвището „Дъбчето“. Той и друг виден началник в столетницата Евгений Узунов, бивш шеф на митниците, бяха шефове в банката на СИК „Първа източна международна банка“. Преди това Узунов ръководеше фалиралата „Комсолбанк“.

сик
Сергей Станишев на сватбата на брата на Иванов в Шумен. СНИМКА :SHMOKO.BG

Според справките в ДАКСИ Шошовците ръководели офиса на СИК в Шумен

През 2000 г. Иванов-старши е арестуван за рекет и отвличане. Според полицейски разработки Голям Шошо се занимавал с източване на ДДС чрез износ на зърно…Но това го нямало в масива на МВР май…След скандала с Иванов стана ясно, че Сергей Станишев като лидер на БСП и бивш премиер е бил на сватбата на брат му Недко Иванов в Шумен през април 2012 г.