Не проверявайте плажовете и дискотеките, оставете морето на мутрите !

Семейство Малееви пионерите в "заменките" са ярости борци срещу застрояването на Черноморието

0
3065
плажове
Радо Слънцето /напреден план/ до боса си Таки (ограден с кръгчето).

Висаджии и хора със скандали „заменки” ни учат на морал

 

СТЕФАН ТАШЕВ

Какво е общото между плажа „Корал” и дискотека „Бедрум” на Слънчев бряг ? На пръв поглед нищо, даже двете места са противоположности. Едното е супероборотна дискотека в меката на алкохолния туризъм, другото място за хора, желаещи природосъобразен начин на живот, далеч от шум, алкохол и огромни хотели.

„Корал” и „Бедрум” нашумяха тези дни покрай проверките на властта. Министърът на туризма Николина Ангелкова обикаля с инспектори южното Черноморие, а вицепремиерът Валери Симеонов заедно с полицаи и данъчни заведенията в Слънчев бряг.

Срещу тях се лее огън и жупел от всички страни-притеснили плажуващите на „Корал”,питали ги-защо ползват незаконно ток и вода и вкарват каравани край плажа.

В „Бедрум” купонясващите и мутрите охранители пък спрели Симеонов и не го пуснали да влезе. Героизъм!

Какво се случва на плажа „Корал”, заради който имаше много протести на еколози, нудисти, къмпингари и т.н. Оказва се, че той е някаква запазена територия за „елита” от критикуващи всичко в държавата. И някой си позволява да им прави проверки. Как така ? Кой смее да пита защо си ползват нелегален ток и вода и кой го плаща ? И да си паркират караваните където си поискат. Дали любителите на природосъобразния туризъм обаче биха си позволили подобни волности на плажовете в Гърция и Италия например ? Съмнявам се.

Хората даже паркинг за лица с нестандартна ориентация са си направили на „Корал” и някой ще си позволява да ги притеснява. Стигна се дотам с фалшиви новини в социалните мрежи да се твърди, че държавата бие бебета на плажа.

Най-яростни критици на инспекциите са семейство Малееви. С цялото си уважение към това, което е направило за страната легендарното тенис семейство има най-малко право на това. Да припомним скандалните „заменки“ по времето на управлението на правителството на Иван Костов от типа „Кон за кокошка”, когато майката на сестри Малееви Юлия Берберян бе депутат от СДС.

Замяната на 15 апартамента собственост на семейството за терена в местността „Погребите” в парка „Лозенец”, където днес се издига тенис комплекса на Малееви. Сделката стана през 1998 г, но за нея се разшумя през 2000 г. Тогава семейството бе един от „пионерите” в станалия популярен по-късно бизнес със „заменките“, чийто пик бе при управлението на тройната коалиция. Именно благодарение на тези „заменки“-пушинаци във вътрешността на страната срещу апетитни парчета край морския бряг  дойде строителният бум по Черноморието и неговото бетониране.

Около сделката с 15-те апартамента на Малееви стана ясно още, че депутатката от СДС е забравила да плати солидни суми данъци, че оценките на имотите са били завишени многократно. Депутатката Берберян бе спасена с финансови еквилибристики от данъчните служби, защото я грозеше затвор.

Не аплодирам изпълненията на вицепремиера Валери Симеонов в нощните заведения в „Слънчев бряг” и начина по който бяха извършени.

Но не се и радвам на дебеловратите собственици на дискотеки, които пищят на умряло от проверките. Как смее властта да влиза в дискотеките „Бедрум” и „Оксижен” ?

Собственик на „Бедрум” е бившият охранител на боса на ВИС-2 Георги Илиев-Радостин Бързанов-Радо Слънцето.

Както и целият плаж „Какао бийч“. „Слънцето“ започва „бляскавата” си кариера като охранител на боса на ВИС-2 Васил Илиев и става свидетел на убийството му през 1995 г.

След това преминава под опеката на тогавашните„лейтенанти” от групировката Димитър Димитров-Маймуняка и Христофорос Аманатидис-Таки.
Бързанов е подозиран е, че пере парите на групировката, която инвестира предимно в курорта Слънчев бряг като купува хотели и заведения. Видният „висаджия” Барзанов е съдружник с приятелката на взривения с бомба в пощенска кутия през 2002 г. Маймуняка. През 2012 г. Слънцето бе задържан за кратко като част от страховитата „банда с чуковете”, която пребиваше и обезобразяваше до смърт наркодилъри.

През лятото на 2014 .г само късметът го спасява от бомбен атентат.
Той и двама гардове излизат през нощта от „Бедрум” и тръгват към колата на Слънцето. При запалването на двигателя и опит за потегляне нещо задира под колата. Оказва се масивна самоделна бомба, която не е била добре закрепена за купето и просто е изпаднала след поставянето. Охранителят изхвърля адската машина в близките дюни.

При бариерата за входа на курорта чакат двама килъри, които трябва да задействат дистанционно взривното устройство при преминаване на колата на Бързанов.

Няма летен сезон, в който да няма масови побои във висаджийската дискотека „Бедрум”. Последният як побой беше между гардове на дискотеката от фирма „Аркус”, с представител край морето Димитър Желязков- Митьо Очите и софийска охранителна бригада начело с Митко Каратиста. В мелето пострадаха над 20 души.

Другата дискотека „Оксижен”, където някакъв диджей остана без лаптопа си, е в ръцете на сикаджията Божидар Кузманов-Божо Козела, станал известен миналата година покрай престрелката с хората на Очите, където един човек бе убит, а други двама ранени.

През юли 2014 г. заведението „Оксижен”, тогава еротичен бар, е затворено от инспектори от дирекцията за строителен контрол. От заповедта става ясно, че собственикът на бара не разполага с необходимото разрешение от РДНСК, за да може помещението да бъде използвано като бар. Въз основа на заповедта са спрени токът и водата в помещението

Затварянето на еротичния бар става след проверка на държавните институции в него заради многото жалби на чуждестранни туристи, които са бити от мутрите на Козела. Причината- посещавали бара, пиели алкохол, но не се възползвали от предоставяните им секс услуги.

Заради това мутри ги пребивали и ги карали да теглят пари от банкомати, за да си плащат. Въпреки това барът продължава да работи с пълна сила. Месец по-късно, през август, двама полицаи, командировани от София в курорта, са пребити от един охранител на „Оксижен”. Това е Георги Иванчев от Дупница.Той бе арестуван заради стрелбата срещу Очите и убийството на негов гард.

Миналата година имаше масирани проверки на дънъчни и полицаи в курорта. И се оказа, че оборитите на въпросните заведения само за ден скочиха тройно. Тогава хотелиерите и ресторантьорите скочиха с протестна декларация, с която поискаха държавата да спре проверките и смекчи репресивните мерки, защото заведенията се опразвали, а туристите отказвали резервации и отивали в Гърция.

Тази сутрин същата теза разви и представител на гилдията по телевизиите.

Затова оставете морето на мутрите, на хората със заменките, на уж изчезналите ВИС-2  и СИК. Да правят каквото си искат, за да процъфтява родния туризъм.