Парола „Бат Рамадан“ II -как от Минерални бани изчезна цял плувен басейн

Кметът вече си направи личен квартал

0
9118
басейн
Новата къща на кмета Искендер расте и хубавее.

Фирми на ДПС извършват безогледна сеч на вековни дървета в курортното селище

Стефан Ташев

Кметуването на г-н Искендер, вероятно ще остави общината без възможност да продава в бъдеще, защото няма да има какво, всичко възможно вече е изкупено“. Това изречение от жалбата на жител на Минерални бани до всякакви възможни институции-ДАНС, КПКОНПИ, НАП, Омбудсман и прокуратура цитирах в предишния си материал „Парола „Бат Рамадан“ или как кметът на Минерални бани изкупи общината“. Припомням, че подателят на сигнала Д.М. съобщава изключително смущаващи факти. За почти осем години управление семейството на кмета Мюмюн Искендер от ДПС е успяло да се сдобие с над 80 имота в общината, повечето купени на безценица от…общината. Терените са отчуждени с решения на общинския съвет, доминиран от ДПС.

С паролата „Бат Рамадан каза“. Основен купувач на терените са съпругата на кмета Гюлшен, сина му Али и дъщеря му Назмие.

Жалбоподателят има нещастието да притежава имот с кафене и магазин, който пречи на семейство Искендер да придобие контрол върху един цял квартал от Минерални бани. Всички други имоти в съседство са изкупени от фамилията, остава само този на Д.М. И затова над него започва административен терор. Спират му тока и водата, събарят част от заведението. За да продаде на безценица.

В момента се изгражда разширение на улица, която да поеме трафика на автобуси до новостроящия се хотел, за който се говори, че собственост на свата на кмета, защото старото трасе е тясно. За целта се изгражда улица „Оборище“ без тротоари, бордюрите минават пред входните врати на хората. Когато живущите излязат от домовете си, директно ще стъпват на уличното платно, защото няма тротоар.

басейн
Чисто нов път до недостроения хотел на свата.
басейн
Път без тротоари и бордюри.

Това е недопустимо, но в тая община, щом кмета иска-всички се подчиняват, защото на кой дъщеря му работи в детската градина, на кой в общината, кой по някоя програма към общината, не смеят хората да гъкнат“, пише Д.М. до институциите. 

Кварталът НА богатите или кварталът на кмета ?

Проверка на Breaking.bg показа, че описаните неща в жалбата са истина. Единствената чисто нова улица в Минерални бани води…право към хотела на тъста на Искендер, турски гражданин. За въпросният луксозен хотел, писах в първата си публикация за Минерални бани през февруари 2018 г.

Още в началото на строежа на хотела към него са прекарани тръби за минерална вода, а сега и път, готов и асфалтиран. Хотелиери в курорта се опасяват, че дебитът на петзвездния хотел ще отнеме минералната вода от техните хотели, които без нея ще станат безполезни. Отделно от това се извършват взривни работи във вододайната зона на курорта, което също може да предизвика спиране на минералната вода.

басейн
Луксозният хотел на свата.
басейн
Къщата на Искендер в строеж. Вляво са хотелите на децата.
басейн
Камъните от градската градина ще отидат за новата къща на кмета.

В този район от Минерални бани вече всичко е на кмета или негови подставени лица. Те са изкупили парцелите от общината. Там са хотелите близнаци на дъщерята и сина „Роксана“ и „Олимпия“, а в близост до тях се строи и новата къща на кмета Искендер.

В района съществували две пречки, за да може градоначалникът да има цял квартал-едната е сградата на бившия Икономически техникум и терена под нея. Втората е плувният басейн в детската градина.

басейн
Басейнът на детската градина е заграден с ограда като частна собственост.

басейн

Първият проблем вече е решен, терени и сгради на техникума са купени на търг от хора на Искендер. Вторият е на път да бъде преодолян. Как ? Ами плувният басейн е….. „изчезнал“ като собственост на детската градина. Вече не съществува, въпреки, че двете сгради- на басейна и самата градина са залепени една до друга и имат „топла“ връзка. Пак някой „Бат Рамадан“ е играл в общинския съвет.

басейн
Дворът на градината също е ограден като частна собственост.

Басейнът вече е частна собственост. Заради това в градината са поставени метални огради и мрежи, които да я отделят от сградата с плувния басейн. Имотът е взет от близки на кмета.

басейн
Бившият басейн вече е частен.

Остава само да бъде разрушен. А децата в Минерални бани, заради които носи името си,  курорта ще учат поговорката: „Вода гази, жаден ходи“. Заради нечия алчност.

Районът с имотите на кмета-хотели, къщи и басейни вече може да се нарича „Кварталът на богатите“ или „Кварталът на кмета“.

Феодалната община

В община Минерални бани се шири обществено мнение, че кметът Мюмюн Искендер е превърнал общината във свое феодално владение, а той самият е феодалът. Десетки са сделките с общинска собственост, по които купувачи са той, жена му, дъщеря му , сина му или фирми със собственици на дяловете членове на неговото семейство…Публично известно е, че сделките с Община Минерални бани, осъществени преди той да стане кмет, са станали чрез влиянието му като член на ръководството на ДПС-общинско, областно и национално….

кмет
Кметът Мюмюн Искендер

Десетки, стотици са сделките по покупко-продажба на имоти на Мюмюн Искендер и на членовете на семейството му както в самото курортно селище, така и в близките села Брястово, Спахиево и Сираково“, пише Д.М. в сигнала си. Както се казва- на ход са институциите.

Фирми на ДПС поголовно изсичат гората край курорта

В община Минерални бани обаче далаверата не е само с имоти и хотели. Добър бизнес е дърводобивът в общинските гори.

кмет
Сечта на „кратери“ продължава с пълна сила в Минерални бани.

През юли 2016 г Би Ти Ви и Нова телевизия излъчват скандални репортажи от поголовна сеч на „кратери“ в общинските гори край Минерални бани. Сече се на „квадрати“, които могат да се видят само от въздуха.

След скандала кметът Мюмюн Искендер заявава, че сечта е законна, само санитарна и контролът е изключително добър.

Последвалата проверка на Регионалната дирекция по горите-Кърджали по случая завърши с 18 акта за незаконна сеч и един уволнен горски инспектор.

Сечта продължава с пълна сила и до днес. И всичко е законно….Нищо, че горите около Минерални бани попадат в „Натура 2000“ като обиталище на птици и диви животни. Горите на Минерални бани са част от „Родопи Средни“ на „Натура 2000“. Но това никой не го интересува.

В общинските гори над Спахиево сечта е буквално безогледна. Като в „жертва“ падат не само маркирани дървета и това се вижда на снимките.

басейн
Немаркирано дърво също е отсечено.

Дървесината отива в посока Турция с тирове.

басейн
Гората над Спахиево-масова сеч.

басейн

басейн

басейн

басейн

Сече се на „квадрати“. В зимната кал тежките камиони, на които се товарят дървата, безвъзвратно унищожават не само гората, но и пътища и просеки. Където е нямало просеки за добив на дървесина тече вече са „пробити“ от камионите. Така е на връх Аида, където се секат безразборно вековни дъбови дървета.

басейн
Вековни дървета се секат до връх Аида.
басейн
Камионите на дървосекачите са изровили огромни просеки.

Там няма еколози, Зелени Балкани, Екогласност, Зелена партия, зелени човечета и защитници на природата. И баш екологът Тома Белев го няма. Никой не смее да каже „копче“. Всичко е законно. Разбира се фирми на ДПС секат, други не се допускат.

Над село Брястово са изсечени всички акациеви дървета от двата хълма край населеното място. След сечта е останала гола поляна. Едва ли някой ще възстанови природата някога. Според неофициална информация, която не може да бъде доказана, към общината тече „отчет“ по 10 лева на кубик изсечени дърва от общинските гори.

басейн
Възвишенията над Брястово вече са гола поляна.
басейн
Всички акации са изсечени.

басейн

басейн
Разрешително за сечта край Брястово. Всичко е законно.

Дали това е така, нека проверят компетентните органи. Но ако сечта продължава със същите темпове горите ще се превърнат в пустош в близките години.

Налице ли е организирана престъпна група в община Минерални бани и в Общинския съвет, действаща с цел трансформиране на апетитна общинска собственост в собственост на Мюмюн Али Искендер и неговото семейство, както и в полза на фирми на членове на неговото семейство? Кметът Мюмюн Искендер ръководи ли организирана престъпна група за извличане на имотни облаги и придобиване на апетитна общинска собственост на занижени цени, в пъти понякога в десетки пъти под пазарните цени, без търгове, или по манипулирани търгове ?“, пише в сигнала до институциите Д.М.

Остава да видим дали те ще реагират.