Преди 12 г командоси убиват похитител на британец в горите над Луково

Районът е пуст през зимата

0
474
Отвлеченият британец Кристоу Фанос.

Кристоу Фанос държан четири дни в отдалечена вила в района, където сега търсят убиеца Росен Ангелов

Стефан Ташев

Барети, армейски командоси и спецполицаи търсят втори ден в горите над вилна зона Луково заподозреният за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов.

Преди 12 години в същия район между вилните зони на Луково и село Владо Тричков се разиграва голяма заложническа драма, завършила със смъртта на един от похитителите и освобождаването на отвлечения британец Кристоу Фанос.

На 19 декември 2005 г. Българското МВР е уведомено от Скотланд ярд, че техен гражданин е отвлечен у нас и за живота му похитителите искат 44 000 британски лири откуп.

Британецът с кипърски корени Кристоу Фанос пристига у нас на 15 декември. Преди това в Лондон той се запознал с иранеца Али Дени, който живеел постоянно у нас.

Дени му предложил да дойде в София, за да купи изгодно имот.

Дени го посрещнал на аерогарата.

Двамата отишли в апартамент при столичаните Хари Милковски и Атанас Галчев. Там Фанос трябвало да се запознае с подробностите около сделки за имота. Иранецът обяснил на Фанос, че Милковски и Галчев са брокери.

След като обсъдили сделките, четиримата се уговорили да се видят отново. След няколко часа иранецът и Фанос отишли с такси близо до вила в село Владо Тричков.

Там го чакали и двамата нашенци. Както си говорели, Дени, Милковски и Галчев хванали британеца, набутали го в колата и тръгнали към вилата. Похитителите държали и измъчвали британеца цели 4 дни. Блудствали с чужденеца много пъти.

Обадили се на семейството му с искане за откуп, после започнали да комуникират чрез SMS-и.

Благодарение на разговорите антимафиоти установили мястото на похитителите и отвлечения британец.

На 20 декември спецполицаи откриват и вилата, където е държан чужденецът.

Тя е наблюдавана цял ден от екипи на НСБОП, като антимафиотите лежат в снега и студа в безлюдната вилна зона.

ЗТогавашният шеф на службата ген. Ваньо Танов взема решение похитителите да бъдат неутрализирани от специален екип за проникване и задържане на НСБОП.

В 20 ч на 21 декември командосите стигат до вилата. В двора на къщата те изненадват двама от похитителите Али Дени и Атанас Галчев и ги задържат.

лПри опит да се качат по стълбите към вилата срещу тях е открит огън. Стреля третият похитител Хари Милковски. При ответната срелба той е прострелян смъртоносно и рухва на земята.

Заложникът, открит вързан във вилата, е освободен и откаран в болница.

България получава благодарности от изпратеният у нас представител на Скотланд Ярд Джеймс Дики.

Действията на командосите от НСБОП и убийството на Хари Милковски, са разследвани от военна прокуратура. Тя стига до заключението, че антимафиотите са действали при неизбежна самоотбрана.

Похитителите Атанас Галчев и Али Дени бяха осъдени на по 4 години и девет месеца затвор.