„Пророкът“ от „Дондуков“№2 и истината – две различни неща

0
2449
Радев се къпе в "народната любов" на Шипка.

Нито едно от изявленията на президента Румен Радев по кризата с коронавируса не се оказа вярно

Втори месец България е в извънредно положение и наложени мерки срещу заразата COVID-19. По темата се изказват всякакви „експерти“, „специалисти“ и „вирусолози“. Лее се пропаганда, манипулация и откровена политическа пропаганда по време на пандемия. Един от първите „пророци“ по темата се оказа президентът Румен Радев.

Обединителят на нацията по Конституция, от който гражданите очакваха да сплоти хората в тази безпрецедентна криза след Втората световна война, не се оказа на висотата на институцията. Нещо повече, държавният глава стана фалшив пророк, който използва кризата за дребни пропагандни и политически цели.

Да припомним какви послания отправи Румен Радев в началото на пандемията.

Президентът на връх Шипка на 3 март 2020 година: „Отмяната на официалните чествания на Шипка е манипулация. България даде вчера един огромен принос към световната медицина. Успя да изолира два различни щама на коронавируса. Оказа се, че софийският щам е много безобиден и там всякакви мероприятия на открито са позволени, докато щамът на Шипка се оказа много опасен и мероприятията, както знаете, се отмениха. Надявам се със същото настървение управляващите наистина да мислят за здравето на българите“.

Няколко дни по-късно излязоха първите заразени с вируса българи, сред които хора от Габрово.

Радев на честванията в София на 3 март: „Свободата е най-силният имунитет срещу всякакви политически вируси“.

Радев в интервю пред БТВ на 9 април: „Има два вида тестове – едните са в началото, както ги направи Сингапур, Южна Корея, Германия. При тях имаме активно тестване и според мен те са много важни, за да установим какво става и да имаме информация“.

Политическите приказки на държавния глава са едно, но фактите говорят друго: Към момента, общо в цял свят: 2,726,759 заразени, над 190 000 починали, на този етап смъртността от затворените случаи е 20%. Само вчера има над 85 000 нови установени случаи и над 6600 починали от коронавирус.

Сингапур, посочен от Радев като пример, на 5 милиона души население след първата вълна е ударен от втора: 11,178 заразени, +1,037 – за вчерашния ден заразени, 10,242 – активни случаи.

Германия: 153,129 заразени, +2,481 – за един ден, 5,575 – починали, 44,254 – активни случаи, 2,908 – в тежко състояние. И пак Германия, също сочена са пример.

Канцлерът Ангела Меркел: „Истината: още сме в самото начало на пандемията. Тази пандемия е най-голямото изпитание в историята на Федералната република. Ще живеем още дълго с този вирус и въпросът е как да му попречим да надделее над нашата здравна система и да доведе до многобройни жертви.“

Германският външен министър Хайко Маас: „Тази година няма да има нормална почивка с пълни плажове. Нито в Европа, нито в който и да било регион на света. Няма причина да се разхлабват ограниченията за пътуване и така почивките в чужбина отново да станат възможни.

По цял свят има ограничения за пътуване и все някога ще се занимаем и с въпроса кога да ги отменим. Само че в момента нищо не говори за това, че подобно нещо ще се случи скоро“.

За справка – Германия отмени Октоберфеста за първи път от Втората Световна война.

Статус на Румен Радев на Цветница:

Да не забравяме, че изолацията не е механизъм за държавно управление, а извънредна, временна мярка, която има смисъл само при висока отговорност от всеки от нас“.

Казват, че дяволът се крие в сравненията. Държавите, които не взеха мерки за социална изолация или закъсняха:

Швеция: 10 милиона население – 16,755 – заразени, само вчера са +751. Общо 2,021 починали, вчера са 84. Имат 533 души в критично състояние.

Беларус, до последно имаше футболни мачове – 10 милиона население – 8022 болни, 744 нови заразени за един ден.

Обединено Кралство и Нидерландия с опити за групови имунитети:

Великобритания: 138,078 – заразени, 18,738 – смъртни случаи,

Нидерландия: 35,729 заразени, 4,177 – починали.

Както се казва: Пред фактите и боговете мълчат. Ако сравним посочените по-горе данни, които са напълно достъпни от различни информационни източници, с твърденията на президента се оказва, че българският държавен глава е може единственият в света, който не само, че казва неистини, но и откровено води манипулативна кампания срещу правителството и Националния оперативен щаб. Целите му са ясни, въпросът е дали „пророкът“ от „Дондуков“№2 ще успее да ги постигне. Засега не му се получава. Нещо повече, неадекватното поведение срина рейтинга на Румен Радев. Какво следва? Да очакваме още „пророчества“ на президента например за 6 май ?