Радев сe самоуби политически, и то публично

0
12049
президент
Снимка: архив

„Димна завеса“ от „Дондуков“ №2 опитва да скрие „Митко“ и „Генчева“

Тодор Александров

Президентът Румен Радев, който обясняваше преди няколко дни пред дипломатическия корпус колко добре се живее в България, свали доверието от правителството, защото в страната се живеело лошо. Радев си изрецитира словото и избяга от журналистически въпроси.

Защо сега той прави тази стъпка? Защото е загрижен за България, за „народа“ ? Едва ли. От семплото изявления на държавния глава, което странно се припокрива с тезите на БСП по вота на недоверие към правителството – Перник няма вода, „отровен въздух“ и т.н., не успяхме да разберем официално защо точно сега.

Остават сравненията и хипотезите. На 9 ноември 2018 година Радев държа силно антиправителствена реч по повод годишнината от падането на режима на Живков на 10 ноември 1989 г.

„29 години по-късно устоите на българската демокрация са критично застрашени. Свободата на словото е спомен от миналото… Възродиха се познатите механизми на партията-държава… Демократичните институции атрофират…  Лобизмът и корупцията пронизват цялата система на държавното управление…“, каза президентът тогава. Да виждате прилики с днешната реч? „Съвсем случайно“ веднага след президентската атака започнаха протести в цялата страна уж за цените на горивата. По-късно лъсна истината, че зад тях стояха активисти на БСП. Атаката не успя.

Сега Радев удря със същия инструмент и атакува отново по същия начин. „Съвсем случайно“ на 7 февруари пред парламента русофилите от „Възраждане“ организират протест срещу правителството. Официално заради споразумението „СЕТА“. Неофициално във Фейсбук червени тролове пропагандират събитието като митинг срещу правителството в защита на президента Румен Радев. По-горе споменах „случайното“ съвпадение на тезите на президента от днес с тези на БСП.

Увлечен в яростна антиправителствена риторика Румен Радев не обели и дума за скандала със СРС-тата, в които участва и той. Това налага и друга хипотеза, че атаката към кабинета с общи фрази и без никаква конкретика освен „мръсния въздух“ , „боклуци“ и „Перник е без вода“, е димна завеса, която бившият летец пуска, за да отклони вниманието от скандала и „осветяването“ на опит за прикриване на престъпления, извършени от самия него.

Такъв направи сутринта по Би Ти Ви главният секретар на президентството Димитър Стоянов, станал популярен като „Митко“ от онези запаси. Опитът да се омаловажи скандалът не бе успешен за „Митко“ . Той се оплете като пиле в кълчища по темата с „Деси“ ту Генчева, ту Радева, както и с есемесите до Гешев.

Радев не стига много по-далеч от „Секретарката“ от президентството (по думите на бившия главен прокурор Никола Филчев). Нещо повече – президентът се самоуби политически днес, на 4 февруари. Кой от неговите ментори – Нинова, Решетников, Методиев или някой друг, го накара да си прави харакири едва ли ще стане ясно скоро.

Всъщност Радев публично призна, че той не е президент и обединител на всички българи, а дребен партиен кандидат, който се командва отвън. Това поражда и третата хипотеза, че атаката на президента в този момент е инспирирана отвън, да речем, от Москва. До момента Радев не е обелил и дума за изгонването на руските разузнавачи, легендирани у нас като дипломати.

На което Русия реагира като ужилена. Има ли връзка изпълнението на президента от днес с предстоящото влизане на България в чакалнята на еврозоната, с диверсификацията на доставките на газ през Гърция, със станалия вече необратим процес по купуване на изтребителите Ф-16 ?

Вижте пропагандата на русофило-социалистическите тролове в интернет и си отговорете сами.