Само в Breaking.bg: Разследвали Петър Христов за убийството на столичния сводник „Шмайзера“

Станимир Флоров лъже, срещу Христов има още две разработки в ГДБОП от 2003 и 2005 г

1
3166
петър христов
Петър Христов

Запис от СРС го засича като поръчител на престъплението

Стефан Ташев

Той беше страхотен, добър, отзивчив и честен човек, който е гледал да помогне на всеки. Никога не е бил в групировки, никога не е бил мутра“. Това изхлипа в ефира на Би Ти Ви актьорът Владислав Карамфилов, по известен като Влади Въргала, по повод публичното убийство на бизнесмена Петър Христов.
Христов бе застрелян с пет куршума пред офиса си в столичния кв. „Манастирски ливади“ на 8 януари т.г.

След убийството му село Самоводене обяви ден на траур, поклонението над тленните му останки беше в Двореца на културата и спорта във Велико Търново и там доста кметове и „общественици“ от региона плакаха. Плака и ректорът на Търновския университет, на който Христов бе настоятел.

Полицейските архиви обаче помнят в малко по-друга светлина убитият бизнесмен. Вчера ви разказах как Христов е разследван в разработка за шпионаж на НСС-контрарузнаването покрай Аферата „Акрам“.
Спортния журналист Владимир Зарков има друга представа за бизнесмена. Той твърди, че написал във вестник „Меридиан мач“, че през 1994 г Христов е бил разследван за поръчител на убийство. След което е викан за обяснения в офиса на бизнесмена и „респектиран“ от мутри с автомати и пистолети.

Христов го заплашил, че ще го убие в офиса на фирма „ДИТО“. Това разказа Зарков в сайта си 7dnifutbol.bg Никой не потвърди или отрече това.

Проверка на Breaking.bg показа, че това е самата истина. В столичната полиция през 1994 г е имало оперативна разработка срещу Петър Христов. Тя първоначално е за склоняване към проституция.

В СДВР са имали данни, че Христов контролира нелегалната проституция в западните райони на столицата. Получена е още оперативна информация, че в апартамент в „Люлин“ по негово нареждане гардовете му са пребивали момичета, които са отказвали да проституират. Допълнително те са били вкарвани в банята на апартамента и заливани със студена вода дълго време за наказание.

Срещу Христов са използвани специални разузнавателни средства-СРС. В хода на тях полицаите записват как той поръчва убийството на сводник с прозвището Шмайзера.

Шмайзера се явявал конкурент на бригадата на Петър Христов и затова е наказан със смърт. Трупът на сводника е открит на бунище край софийско село, където се изливали минерални води с високо съдържание на сяра.

Така оперативната разработка прераства в разследване за убийство срещу Петър Христов като поръчител. Полицията успява да вземе показания от някои от жертвите му- момичета,които разказват на какви издевателства са били подложени.

В началото на 1995 г се взема решение той да бъде арестуван в офиса му край ЦУМ. Заради факта, че Христов се движи с голяма охраната от въоръжени гардове, е решено в операцията да участват барети от СОБТ.

Акцията първоначално е пред провал, защото командосите объркват етажа, където е офисът на „ДИТО“ с горния, където се помещава фирма „Компакт“ на собственика на Международната банка за инвестиции и развитие Иван Евлогиев. Маскираните спецполицаи натръшкват всички служители на „Компакт“ на земята и чак като разбират грешката слизат етаж по-долу. Христов е задържан. Повдигнати са му обвинения като поръчител на убийство.

Имаше достатъчно доказателства, беше открита кръв на убития в апартамента в „Люлин“, където биеха и момичетата. Разследването обаче бе „покрито“ с мотива, че тогава СРС-та не се признаваха като доказателство в съда. Някой от прокуратурата покри случая и Христов се отърва“, разказа пред Breaking.bg бивш служител на СДВР. Той е категоричен, че материалите по случая трябва да пазят в МВР.

Кой ли е бил прокурора от Върховна прокуратура, покрил разследването? Може би същият, който протежирал Христов при навлизането му в „Захарни заводи“- Горна Оряховица, за което писах вчера.

В частен разговор за сплашване бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров, представил се за приятел от 30 години на Петър Христов, заявява, че бизнесменът е бил „ревизиран“ от службата и след 1996 г бил „чист“.

Според източници на Breaking.bg Флоров или не знае какво е правила ръководената от него служба или откровено лъже. Същите източници твърдят, че срещу Петър Христов има още две оперативни дела в ГДБОП от 2003 и 2005 г. С какво честният и добър бизнесмен е привлякъл вниманието на службата за борба с организираната престъпност остава да гадаем.

Малцина знаят, че убитият Христов е герой на роман от писателя Владо Даверов.

Става дума за романа „Чудовището ДС“, излязъл през 2013 г. Там Христов е под името Петър Христозов. Описван е от автора като честен и безкомпромисен бизнесмен, който помага на честното ченге в немилост Людмил Досев, бивш шеф на Служба „Сигурност“ в РДВР- Велико Търново и осъден на 6 г затвор за аферата „Акрам“.

В четвъртата част на романа-“Епилог“ се описва как Досев говори с Иво Карамански-Кръстника. Казва, че работи при Христозов-Христов, получава прилична заплата и е доволен от живота.

Което пък кара Карамански да се обади по мобилния телефон на Христов-Христозов и да го предупреди че Досев „започва при мен“ и „ не желая да го безпокоиш повече“.

И накрая какво значи ДИТО ? Това е първата фирма на Христов, на която остава верен докрай, въпреки че пред убийството му има собственост и участие в над 50 дружества от неговия холдинг.

Това е абревиатура на четири думи-Диверсия, Изнудване, Терор и Отвличания, твърдят запознати. Изводите си правете сами.