Сбогом на оръжията, а дано, ама надали

Това показва пълно безхаберие, което води до загуби на човешки животи

0
223
оръжия
Контролът над оръжията на практика не съществува.

Регистри за пушки и пищови ли ? Лявата ръка не знае какво прави дясната

Стефан Ташев

Психично болни и осъдени лица носят оръжие, а разрешенията са им дадени от МВР. Това съобщава преди година и половина зам.-главният прокурор Ася Петрова, която ръководи и Върховната административна прокуратура.

Тогава от държавното обвинение установяват, че единен електронен регистър на оръжията МВР няма, защото вътрешното министерство няма пари.

Тази сутрин по Нова телевизия Ася Петрова пак каза същото. Поводът е поредната проверка на прокуратурата за оръжията у населението и разрешителните за него, издавани от служба „КОС“-Контрол на общоопасните средства“-МВР.

А причината за проверките са поредицата кървави инциденти с оръжие през пролетта и лятото на тази година.

Най-фрапантният е убийството на 42-годишната Елена Василева на 18 август т.г. Те бе разстреляна в заведение пред очите на десетки хора от бившия си съпруг Венцислав Василев. Оказа се, че той ДЕВЕТ години е държал пистолета си с изтекло разрешително, а полицията не си е мръднала пръста, въпреки четирите жалби на убитата жена, включително тези за оръжието.

Това да ви напомня нещо ? Ами да! Сещате се за Петко Стрелеца от Лясковец, който на 14 март 2014 г разпердушини Спецотряда за борба с тероризма, като с четирите си незаконни ловни пушки и автомати уби командоса Емил Шарков и рани петима негови колеги.

Оказа се, че три години полицията в Лясковец и Горна Оряховица не може да му прибере незаконният арсенал, разрешителните за които са изтекли през 2012 г.

Заради кървавите събития в Лясковец прокуратурата започна проверка на разрешителните за оръжия в страната.

211 486 физически и юридически лица в България притежават 340 583 пистолета, пушки, карабини, едноцевки тип„помпа”,полуавтомати и картечници. И този арсенал е законният. Към него се оказа, че има над 48 млн. боеприпаси от всякакъв вид и калибър, установи проверката.

Тази мощ конкурира въоръжените сили. С тази проверка може да се каже, че ние сами създадохме електронен регистър на оръжията и хората които ги притежават”, обобщи резултатите главният прокурор Сотир Цацаров. Основната препоръка на прокуратурата към МВР бе именно да създаде електронен регистър на оръжията. Четири години по-късно такъв няма.

Предвижда се той да заработи, евентуално, едва през ноември 2018 г.

През 2016 г пак беше правена проверка на прокуратурата. Тя откри смайващи неща. Оказа се, че психично болни и осъдени лица носят оръжие, а разрешенията им се дават от МВР. Засечени са случаи на наркозависими и частни охранители с автомати.

Има случай при който на едно лице с цел самоохрана са издадени разрешения за притежаване на над 10 оръжия, сред които картечница и картечни пистолети, обявява тогава Ася Петрова. От кого ли ще се защитава този човек с картечница ?

Казано накратко батакът с оръжията е пълен. МВР няма обратна връзка с оръжейните магазини, така, че всеки психично болен или осъден спокойно може да си купи каквото си иска оръжие. Освен това МВР няма никаква връзка и с психодиспансерите.

И раздава разрешителни „на килограм“. Институциите се сещат за оръжията само след поредната кървава трагедия и решават да кажат: Сбогом на оръжията. А дано, ама надали !

Да припомним, че митичният „електронен регистър“, който се прави вече четири години е задължителен според законодателството на Европейския съюз. Но МВР са абдикирали тотално от своята контролна дейност.

През 2010 г.  беше променен Законът за огнестрелните оръжия и боеприпасите. Той даде срок от една година всички притежатели на пушки, пистолети, карабини, ловно и газово оръжие да уведомят полицията, че го имат.

През ноември 2011 г шефът на КОС-МВР тогава Божидар Василев призна на брифинг, че вътрешното министерство не знае колко оръжия има в страната. Василев все пак призна, че са получили уведомление за 57 000 оръжия. А според проверката на прокуратурата те се оказаха над 340 000. Огромна разлика.

Проверката на ВАП през 2014 г показа и тотална липса на контрол от страна на МВР на разрешителните за оръжие. Оказа се, че в РПУ-Свиленград има изтекли 20 разрешителни за оръжие, но никой не си е мръднал пръста да потърси собствениците на пушкалата и да им ги отнеме.

Служителят в служба „КОС“ към МВР в полицейското управление в Тетевен не само не притежавал компютърна грамотност, за да води електронен регистър за издадените разрешителни, но дори не бил в състояние да каже на колко лица колко разрешителни и за колко оръжия са издадени.

Сега нещата въобще не се са променили. Изобщо. Лявата ръка не знае какво прави дясната.

Помните ли как през 2014 г полицията и прокуратурата удариха циганския клан Горанови от Долни Дъбник ? Оказа се, че хитрите роми препрали милиони долари от измами в интернет.

И най-важното -двама видни представители на клана се оказаха напълно слепи по документи, което обаче не им попречи да карат луксозни лимузини. Въпреки, че са спирани от пътна полиция многократно, на никой униформен не е направило впечатление, че „напълно слепи“ хора имат книжки и карат толкова скъпи коли. Как се връзват регистрите с книжките и как слепи хора имат такива остава мистерия.

Това показва пълно безхаберие, което води до загуби на човешки животи. Както в случая с Елена Василева. Но пък на кой му дреме.