Соцреализмът е жив ! И онзи див копнеж по трамваите (ВИДЕО)

1
1448
Хората от "Народа".

Нивото на червените пиари е филмът „Човекът от народа“

Тодор Александров

Като ученик в 6 клас по време на социализЪма бях заведен „доброволно“  с моите съученици на кино, за да гледаме филмът „Човекът от народа“. Цялото училище бе заведено „доброволно“ в киното.

Това се отнасяше не само за нас, а за цялото население. Малцина са щастливците, успели да се измъкнат от „доброволното“ гледане на този филм. Както от манифестациите.

По посещаемост „Човекът от народа“ би трябвало да счупи всички рекорди по гледаемост за всички времена.

Та „човекът“ бе „първият партиен и държавен ръководител, другарят Тодор Живков“. Излизането на филма, 1981 година, „случайно“ съвпадна със 70-годишнината на другаря Тодор Живков. И бе издържан във всяко отношение по строгите, но справедливи канони на социалистическия реализъм. И трябваше да изобрази другарят Тодор Живков като обикновен човек, добър и справедлив. Абе, човек от народа.

След свалянето на другаря Живков на 10 ноември 1989 година едни негови другари казаха, че не е бил толкова добър човек, но това е друга тема.

Соцреализмът, вилнял в българската култура цели 45 години, остави тежки поражения, които са видими и днес.

Стигна се дотам, че млади хора днес  възхваляват „баетошовото време“ и всички останали глупости, без въобще да знаят за какво говорят.

Соцреализмът е жив и днес. Иначе няма как да обясниш евтиния пиар на червените шамани, издържан във всички критерии на този стил. Нивото е „Човекът от народа“. Не са мръднали на милиметър от 1981 година.

Като се започне от „разходките на президента Радев без охрана“, „изпълненията на лоста“, „държавният глава кара колело по „Витошка“ и се стигне до „обраната в трамвая и снимана случайно“ Корнелия Нинова. А да не забравим другарят Серж Станишев, който караше мотор с рокери. А клипът на Бате Серго и покойният Стефан Данаилов в стария трамвай като римейк на „На всеки километър“ . „Санитарката“ от „Света Анна“, снимана от пациенти. Примерите са много, резултатът плачевен. Едва ли ще се намерят толкова заблудени люде, които да повярват в евтиния сценарий и още по-бездарното изпълнение.

Загледайте се във всеки репортаж от визитите на президента Радев където и да е. Той е обграден от армия телохранители от НСО.

И изведнъж сам с колело по „Витошка“. Моля ви се! Мога да ви издам тайната кой „гражданин“ е снимал Радев с колелото. В кадъра, даден съвсем „случайно“ на медиите, са изпуснати околните цивилни „колоездачи“. Те са направили и снимката. И „трамвайната епопея“ на Нинова е същата. Съшита с бели конци. Без никакво официално потвърждение. Соцлидерката е обслужвана от личен шофьор. И изведнъж трамвай. Хорър направо. 

Какво да очакваш от хора с ниво „Човекът от народа“ и „Селянинът с колелото“ ? Мухлясали вампири от соцреализма. Такива са им „пиарите“, такива са им „троловете“, хранени от Кирил Добрев-Кире Милионера. Които дращят как при „Баетошовото време“ ракията била 1,20, а саламът 1 лев и почивали на морето по 14 дни. Саламната пропаганда ражда идиоти. Които препостват такива глупости и ги защитават с пяна на уста.

След трамвайната епопея на Нинова, оставам с впечатление, че шефовете на БСП имат някакви фетиши към трамваите. Все натам ги влече. За съжаление соцреализмът не можа да докаже, че трамваите са измислени от някой съветски селянин от Сибир или от „Човекът от народа“. Може би там ги стяга чепикът другарите. Да припомним „великият“ клип на Сергей Станишев и Стефан Данаилов тук: