Президентът подписа указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор

0
37
Радев
Президентът Румен Радев

Държавният глава покани Гешев в президенството, преди да обяви решението си. Радев започва дебат за промени в конституцията за съдебната власт

Президентът Румен Радев съобщи, че е подписал указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

Днес държавният глава покани избраният от Висшия съдебен съвет за обвинител №1 в президенството и след срещата обяви решението си пред журналистите.

В началото на месеца върнах предложението на ВСС за главен прокурор и подчертах, че начинът на провеждане на този избор трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. Повторното гласуване не успя да ги разсее. Но няма как да се вслушам в призивите да наруша конституцията. Защото върховенството на закона е фундамента на демокрацията.

България ще просперира, когато започнем да спазваме законите и няма да допусна точно президентът да наруши закона. Затова днес подписах указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор, каза президентът.

Преди това го поканих за среща в президентството. Ясно изразих своите очаквания за справедливост, в основата на която е независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички. Без оглед на социално положение, политическа принадлежност и участие във властта.

Българите очакват развръзка за случаите на корупцията по високите етажи на властта, за скритите офшорни сметки на политици, за „Апартаментгейт“, за мобилните инсинератори, за безобразното качество на ремонтите и инфраструктурните проекти, за грабежа на КТБ, за изясняването на всички виновни лица. Това е истинският тест за новия главен прокурор. Не селективно посочване, а всички виновни. От това зависи дали главният прокурор ще сбъдне очакванията на българите за законност и справедливост, посочи Радев.

Започвам широк обществен дебат за промени в конституцията. Ще поканя партиите, академичната общност, институциите, професионалните сдружения и граждански организации. От ефективността на реформите в съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост, пречупване на корупцията, качествено държавно управление и просперираща среда, заяви Радев.

Бъдещето ни като нация зависи от нашата зрялост и общи усилия. България ще стане нормална европейска държава, когато обществото осъзнае своята сила и отговорност и когато се засили гражданското участие и контрол върху институциите.