Какви ангажименти пое Киро Премиера към Москва за свободата на моряците ни?

0
1283
Снимка: фейсбук

Малко неудобно е да наричаш Русия „бензиностанция с ракети“, а Путин сатрап, но да се пазариш с нея и подопечните й донецки сепаратисти

Тодор Александров

Какви ангажименти пое българската държава за моряците от кораба „Царевна“, които ,слава богу, се прибраха живи и здрави ? Този въпрос виси със страшна сила от няколко дни, когато се разбра, че повечето наши сънародници, блокирани от войната в пристанището на Мируопол са „освободени“. Освободени от кого ? Досега и спасените и техните близки не споменават и дума да са били отвлечени от някого, да са задържани или арестувани. Просто бяха блокирани на кораба си заради сраженията в пристанищния град и минирането на акваторията му. Там не са само български моряци все пак. В продължение на един месец Кирил Петков се опитваше да си прави пиар на гърба на моряците, но и след тяхното „освобождаване“ лъжите останаха.

Премиерът и деветата дупка на кавала Генчовска отидоха във Варна да си правят пиар с пристигналите моряци. Но чуха благодарности към Русия и Донецката народна република.

А благодарение на абсолютно неадекватния ни премиер Москва си направи великолепна пропаганда. И продължава да си я прави с българските моряци. В мътилката от лъжи и манипулации остават много неизвестни. Първо, зам.-военният министър Божилов опроверга тотално изцепките на Просто Киро, че шефът на военното разузнаване лично ръководил операцията по спасението на моряците в Мариупол.

Второ, руснаците от месец се хвалят, че се превзели града, а пък през това време неизвестни украински „фашисти“ си позволили да се качат на нашия кораб, всичко това по дезинформационните канали на Русия, охотно възпроизвеждани у нас.

Тази успешна руска пропагандна кампания има предистория. Месец след инвазията на Русия в Украйна лидерът на проруската партия „Възраждане“ Костадин Костадинов обяви, че „17 български граждани са държани като заложници от украинската страна“ в реч пред парламента. След това по руските пропагандни канали бе пусната фалшивата новина , че „фашисти“ от батальона „Азов“ са превзели българския кораб „Царевна“. Източник на фейка бе Донецката народна република. Това стана на 10 април 2022 година. Ден по-късно, на 11 април, пълномощничката на украинската Върховна Рада по правата на човека Людмила Денисова заяви, че от няколко дни руските сили в Мариупол обстрелват чуждестранните цивилни кораби в пристанището и се опитват да вземат моряците за заложници. Те призовават екипажите, сред които има много чужденци, предимно от Турция и България, заедно с хранителните си припаси да се евакуират през руските позиции. Денисова поиска консулствата на чуждите държави, чиито граждани са на корабите, да помогнат да се осъществи тяхната евакуация под украински контрол. На следващият ден дойде и новината за „освобождението“ на родните моряци. Е как украинците хем държаха българите за заложници, хем ги призовах да се евакуират ?

Трето, моряците, по техните думи, са слезли от кораба право в ръцете на т.нар донецки сепаратисти.

И до момента не е ясно кой и как е договорил това от българска страна. Защото без договорка това няма как да стане.

И срещу какво ? Иначе е малко неудобно да наричаш Русия „бензиностанция с ракети“, а Путин сатрап, но да се пазариш с нея и подопечните й донецки сепаратисти. Каква цена е платила България, член на ЕС и НАТО и „вражеска държава“ по всички официални руски документи и кога ?

Лена Бориславова, началник на кабинета на Киро официално, а неофициално премиер в сянка, обяви вчера, че не сме отзовали посланика Митрофанова от „меката сила на Путин“, именно заради българските моряци в Мариупол. Значи ли това, че български граждани са били заложници не само на войната, а и на българското правителство срещу тайни договорки с Москва, докато на думи „ястребът“ Кирил Петков се перчи какъв натовец е ?

Явно външна политика на две писти се води не само за Македония, с предстоящо национално предателство, а и за войната в Украйна. Какво ли ще кажат по този въпрос бившите ястреби Бойкикев, Мирчев, Цонева ? Които щяха да искат изпращане на оръжие за Украйна, изгонване на Митрофанова, разправа с руските агенти у нас и тяхната мрежа ? Те вече не искат това, те са гугутки, не ястреби, в името на висшата коалиционна цел-държавната софра.