Ключът за правителство и парламент е в ръцете на уж изчегъртания Борисов

0
5963
Бойко Борисов Снимка: фейсбук

Мисия 121 излетя от космодрума в Учиндол без Бойкикев, Мая, мутрите и Мирчев

Иван Михайлов

След неприключилите, поне официално от ЦИК, избори ключът за съставяне на ново правителство и някакъв живот на 46-я парламент се озова в… уж изчегъртания Бойко Борисов и ГЕРБ. Който трябваше да е смачкан на четвърто или пето място по Тошко Африкански. Оставка, съд, затвор за Борисов, повтаряше като папагал шопарът Методи Лалов, назначен от Делян Пеевски за шеф на Софийския районен съд, но после покаял се и станал пръв ултрадемократ.

Въпреки репресиите срещу ГЕРБ, милиционерските прийоми, купения вот, прехвърлянето на гласове от ДПС към ИТН стана така, че изчегъргването на Борисов и ГЕРБ се отлага. Както се отложи и грандиозната победа на партията на чалгарите. С кански мъки ЦИК успя да добута разултатите до половин процент разлика между ИТН и ГЕРб.

Кукловодите на Слави Трифонов му написаха състав на правителство с преобладаващи хора на ДПС и Радев.

С него главният чалгар зашлеви шамар на облизващите се около държавния кокал борци за свобода от ДБ и „мутрите“ на Манолова. Те чакаха ракетата носител Слави Трифонов да ги отведе до властовия ресурс – министерски постове, шефове на комисии, агенции, зам.-министри, областни управители и директори на държавни фирми.

Вместо това ракетата носител излетя от космодрума в Учиндол с „Мисия 121“ без Бойкикев, Мая, мутрите и Мирчев. И се почна една… два дни вече бившите ортаци от мисията „тричат“ Чалгаря. Плаче партийният официоз на ДБ, розовото „Работническо дело“ – “Дневник“. Плаче агентът на Държавна сигурност „Сашо“ – Илиан Василев.

Да громят с перата си и да забиват отровното си жило в изпосталялата снага на Трифонов са впрегнати най-светлите умове на „протестърите“. Мутрите са разочаровани. Неуспелият кандидат за премиер, министър, главен прокурор и каквото му предложат накрая Хаджигенов громи трифоновците. Няма да му подкрепим правителството, казва той. Нинова, председател на изпадналата в политическа кома БСП в неделя предлагаше подкрепа за ИТН, днес вече не. Не че от нея и мижавите и 30 депутати нещо зависи.

Дори партията на Доган, демиургът на Чалгарите, не може да балансира в парламента. Щото е пета политическа сила.

Сега Слави е в ръцете на Борисов. ГЕРБ и ИТН са с почти еднакъв брой депутати. Без ГЕРБ правителство във всякакви комбинации не може да има. Вариантите не са много. Първият, ГЕРБ подкрепят правителство на Слави и го оставя „да си троши главата“. НикитУ Василев, Мериленд, Колумбийски, Арканзаски и други университети ще бъдат бити с камъни по улиците до три месеца. От изявлението на Трифонов стана ясно, че кабинетът му няма нищо по темата здравеопазване, Ковид-19, пандемия, мерки, облекчения за бизнеса и икономиката.

Така Чалгарят ще повлече към нищото и кукловода си Румен Радев тъкмо за президентските избори. По данни на социолози като Юлий Павлов само за 2 месеца служебното правителство е свалило с над 3% рейтинга на Радев. Кривата е низходяща. Такава ще бъде и за чалгарите.

До президентските избори ще гледаме такъв цирк с гласувания, пазарлъци на тъмно и изнудване на това правителство, че Трифонов ще види дебелия още преди зимата. И ще разбере, че дрънкането в удобните кресла на кабеларката ти не е като да управляваш държавата.

Вторият е най-лесен. Отказ от подкрепа за кабинета на НикитУ и нови избори в началото на есента.

Колко от шестте партии, избрани в този парламент, ще имат ресурс за трети парламентарни избори в рамките на годината? БСП и Нинова са на апаратно дишане. При нов вот нищо чудно столетницата да се срине до санитарния минимум от 10%. Преглед на изборните резултати показва отлив и от партията на Мутрите. При по-висока избирателна активност на нов вот Манолова и ортаците й ще гледат парламента през крив макарон. Ще дадат ли спонсорите й пак толкова много пари за скъпи билбордове? А „Ай Ти специалистите“ на Дай България? Ами ако не дадат ?

Уж изчегъртаната партия ГЕРБ показа завидна кондиция под смазващата преса на цялата държавна машина. Работата в опозиция ще се отрази отлично на партията и ще вдигне кондицията и за есента още повече. Арогантните чалгари не могат да бъдат сигурни, че тенденцията за тях все още ще бъде възходяща. Няма гаранции затова. Напротив. Пикът на чалгаджиите беше на 11 юли. И тогава ще настъпи спад. Така че Борисов може да се върне на бял кон още наесен.

А при избори две в едно с президентските да бъдат ударени с един куршум два заека, победа на парламентарните избори и сваляне, най-сетне, от власт на Румен Радев.

Вариантът е напълно възможен.