Само в Breaking.bg: Хунтата на Рашков източи ГДБОП, спря разследванията срещу всички олигарси – Божков, Стайков, Арабаджиеви, Баневи

1
5851
МВР
Снимка: архив

От оперативните работници е взето всичко – флашки, тефтери, разработки. Информацията отива незнайно къде

Хунтата на Бойко Рашков-Дамаджаната в МВР блокира най-важната дирекция в системата – ГДБОП, научи Breaking.bg от спецполицаи.

Тройката“, която вилнее в Министерството на вътрешните работи е в състав Рашков, зам.-министърът му Енчо Мирчев, шеф на отдел „Кадри“ по времето на министър Цветлин Йовчев от кабинета „Орешарски“, и съветникът на бившия комунистически следовател Емил Стойнев, също кадър на Йовчев и шеф на „Инспекторат“-МВР тогава. Първата работа на „тройката“ бе саморазправата и отстраняването на директора на ГДБОП Любомир Янев, който бе сменен на 30 май. Веднага след това Мирчев и Стойнев заедно с подбрани чиновници са нахлули в дирекцията и започнали саморазправа с оперативните работници. Директно от работните им бюра са иззети флашки, работни тефтери и папки с оперативна информация по разследвания срещу олигарси – Васил Божков, Арабаджиеви, Баневи, Миньо Стайков, Весо Брадата. Източени са данните от служебните им компютри.

На антимафиотите им било обяснено, че ако много знаят, ще ги изпратят като редови полицаи в Елхово, Малко Търново и Крумовград.

Всички разследвания за олигарсите са спрени. Антимафиотите работили в общите екипи със Специализираната прокуратура са изтеглени от там пак със заплахата, че ако не се съгласят, ще ги пратят в Елхово.

Рашков лично е забранил да се работи с прокуратурата. Дамаджаната наредил да се спрат исканията за използване на специални разузнавателни средства-СРС срещу организирани престъпни групи. Реално антимафиотите остават с вързани ръце. Не е ясно къде е отишла цялата събрана информация от разработките на ГДБОП и кой има достъп до нея.

Реално службата е блокирана, източен и преровен е и целият оперативен архив, а дирекцията изолирана. Тя не може да работи и с партньорски служби.

ГДБОП бе набедена от Рашков, че участвала в подслушвания на политици и протестиращи, но до момента Дамаджаната не е дал нито едно конкретно доказателство за това. Това е вторият разгром на ГДБОП в рамките на 10 години. През 2013 година мнозинството на БСП, ДПС и златни пръсти промени Закона за МВР и прати антимафиотите в ДАНС. Там хора на модела „КОЙ“ източиха оперативния архив на антимафиотите и трябваха няколко години службата да бъде възстановена след като я върнаха в МВР.

Сега се случва същото благодарение на Румен Радев, Рашков и неговите слуги в МВР.