Асен Василев счупи бюджета

0
292
Асен Василев

Много изостават приходите от ДДС в държавната хазна. Намалява ДДС от внос

Министърът на финансите Асен Василев спука бюджета. Събирането на приходите в държавната хазна изостава от плана за годината. Основната причина за това е намаление на приходите от ДДС от внос, показват данни на Министерство на финансите (МФ). За да компенсират това изоставане, от министерството предлагат вдигане на редица данъци и нестандартни решения за 2024 г., пише Труд News.

Към края на септември приходите в държавния бюджет са 28,5 млрд. лв., което е само 69,9% от планираното за цялата година. Ако приходите в хазната вървят равномерно през месеците от годината, до края на септември трябва да са събрани 75% от годишния план, за да може до края на декември планираните приходи да бъдат изпълнени. Забавянето на приходите в хазната се дължи на данъчните постъпления, които до края на септември са едва 67,7% от годишния план. И конкретно на приходите от ДДС, които са изпълнени на 68,3% от плана.

През миналата година приходите от ДДС са вървели по-добре и към края на септември са били изпълнени на 73,4%. Въпреки това в края на 2022 г. събраните суми от ДДС са били на 95,7% от плана, а постъпленията са били с 688,7 млн. лв. по-малко от планираните. Сега ситуацията с ДДС е още по-лоша.

От януари до септември постъпленията от ДДС са 11,6 млрд. лв., което е със 145,3 млн. лв. по-малко от същия период на миналата година. Причината е намаление на постъпленията от ДДС от внос.

Постъпленията от ДДС при сделки в страната към септември възлизат на 7,141 млрд. лв. и нарастват с 713,6 млн. лв. (+11,1%) спрямо миналата година. Но приходите от ДДС от внос са 4,466 млрд. лв. и намаляват с 858,9 млн. лв. (-16,1%) спрямо 2022 г.

Влияние върху приходите от ДДС при внос оказват и средните борсови цени (в долари) на суровините, които формират основна част от вноса от страни извън ЕС, пише в анализ на МФ. През първите девет месеца на годината има спад на приходите от ДДС при вноса на всички групи стоки.

Оказва се, че от МФ са използвали грешни прогнози за цените на внасяните суровини при разработването на бюджета за 2023 г. Ако бюджетът беше приет в нормалните срокове до края на миналата година, това би било обяснимо. Но приемането на бюджета закъсня и той беше обнародван в “Държавен вестник” на 1 август 2023 г. А към края на септември, или само два месеца след обнародването, се вижда, че приходите от ДДС изостават от плана.

За да бъдат повишени приходите и да бъдат осигурени пари за пенсии, от Министерство на финансите предложиха редица промени в данъчните закони, които да влязат в сила от 2024 г. Например част от доходите по граждански договори да бъдат облагани като пари от заплата, което реално е увеличение на данъците. Планирано е ДДС за ресторантите да се върне на 20%, което ще бъде платено от клиентите в заведенията. От МФ предложиха и въвеждането на бонуси за подадени доноси в НАП, както и хората да събират всичките си касови бележки, за да може на човек със средна заплата да му върнат по 1,30 лв. на месец от платения ДДС.