Бизнесът предлага бойкот на австрийски магазини и бензиностанции и тормоз за австрийските тирове

0
121
Васил Велев

Българските клиенти пък трябва да предпочетат магазини и бензиностанции, които не са собственост на австрийски фирми, заяви Васил Велев

Бойкот на австрийски стоки, магазини и бензиностанции на територията на България заради австрийското вето за пълноценно присъединяване към Шенген.

Това поиска шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в интервю за Нова телевизия. Бизнесът ще подкрепи правителството за по-твърда реакция срещу Виена, гарантира той.

Според Велев бойкотът трябва да е тотален, включително и да се види, че италианските Алпи са по-хубави за ски от австрийските. Българските клиенти пък трябва да предпочетат магазини и бензиностанции, които не са собственост на австрийски фирми, заяви той. Без обаче да назовава кои магазини и бензиностанции да бъдат бойкотирани.

Властите в България да подложат на тормоз австрийските тирове, които минават транзит през България, препоръча още Велев.

„Трябва да се наблегне на проверки на транзитния австрийски транспорт и да се проверява постоянно, както искат австрийците. Австрия иска от нас това и ние ще ги проверяваме повече време“, заяви той. В края на миналата седмица на моста при Видин се образуваха огромни опашки от тирове, след като митниците започнаха усилени проверки на камионите, пътуващи към Австрия.

„След като България положи всички изисквания и отговоря на условията, защо не сме равни на другите? Защо няма свобода на движение на стоки и хора? 3% са само пратките по въздух и вода, 97% са по суша – 97% не сме в Шенген“, обясни Велев.

Бизнесът би подкрепил и българско вето на австрийските инициативи в ЕС, подчерта той. Велев обаче не коментира дали България трябва да спре руския газ за Австрия, който минава през наша територия.