Кокорчо се репчи: Изнесеното от министъра на финансите е политическа манипулация

0
238
Много свинско със зеле трябва да е изял Асен Василев докато управляваше страната, за да добие такава фигура.
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

Държавата е в цветущо състояние, твърди Асен Василев

„Това, което се случва в момента, е една политическа манипулация“, така определи Асен Василев от ПП изнесената информация на служебния министър на финансите Росица Велкова.

По думите на Василев държавата е в цветущо състояние и с 16 милиарда лева фискален резерв, което в никакъв случай не е опасно. „Тези, които се опитват да ви изплашат с фалит се опитват да откраднат парите“, заявява Василев.

Днес Росица Велкова потвърди средносрочния план на дефицита, който е 6-7% от БВП, а не 3%, както е по законовите изисквания. Велкова предупреди за риск от свръх дефицит, който в  дългосрочен план може да доведе до нужда от заем от МВФ и да е заплаха за Валутния борд.

И с увеличените приходи средствата в бюджета не биха били достатъчни, затова от МФ са поискали ограничаване на разходите на министерствата.

В доклада на финансовото министерство се посочва още, че има увеличаване на рискът от включване на страната ни в процедура по прекомерен бюджетен дефицит, което поражда задължения за предприемане на незабавни, коригиращи мерки, неизпълнението на които може да доведе до санкции от ЕК, в т.ч. и спиране на ЕС плащания.

В документа на МФ се посочва, че тежката ситуация е в резултат на законодателни промени приети в последните две години. Росица Велкова отчита още, че някои от мерките се влезли в сила в края на 2022 г, и макар да не са се отразили на дефицитът то „целогодишният ефект от прилагането на тези политики и изместването на нереализираните инвестиционни разходи водят до значително увеличаване на разходите по бюджета за 2023 г. и в средносрочен план дефицитите са отново в порядъка на 6-7 % от БВП“.

ГЕРБ/СДС