Крадецът на „Рибния буквар“ на Петър Берон защитава обвинения Папалезов

0
981
Тенчо Попов

Според Тенчо Попов намерените в кабинета на висшия полицай антични монети били сувенири

На снимките, които прокуратурата разпространи от кабинета на обвинения шеф на сектор „Културно-исторически ценности“ към Главна дирекция „Национална полиция“ Ангел Папалезов тази седмица, са показани сувенирни монети, които се продават свободно на пазара на стойност между 5 и 20 лв. Това пише „Дневник“ в събота като цитира експерти Председателят на сдружение „Съюз на нумизматичните дружества в България“ – Велико Търново Валери Стойчев и колекционерът Тенчо Попов.

Статията в Дневник в защита на Папалезов.

Кой е защитникът на обвинения Папалезов -“експертът“ Тенчо Попов ? Той е бивш главен секретар на Министерството на финансите при министър Милен Велчев и неофициален ковчежник на НДСВ. Арестуван заедно с ексвоенния министър Николай Цонев и съдията Петър Сантиров при зрелищна акция на прокуратурата през април 2010 година в обвинение за получаване на подкуп. Тримата бяха съдени, но оправдани напълно. Попов осъди държавата в Страсбург за 14 000 евро обезщетение през 2016 година, а миналата година осъди и прокуратурата за 20 000 лева заради незаконното му обвинение по делото за подкупа. По време на Тройната коалиция Попов бе инсталиран като втория човек в Българския енергиен холдинг-БЕХ, като при кабинета на Иван Костов става зам.-директор на АЕЦ „Козлодуй“. Преди ареста му през 2010 година Тенев бе забъркан в грандиозен скандал с кражбата на оригинала на „Рибния буквар“ на д-р Петър Берон от музея в родния му Котел.

Кражбата на Рибния буквар беше извършена през 2008 г. Става въпрос за екземпляр на първото издание на „Рибен буквар“ от 1824 г.

Антимафиоти от ГДБОП го откриха при своя акция в столицата през април м.г., а в края на 2009-а крадецът, който го беше продал на колекционер, беше осъден на пробация.

Колекционерът се оказва Попов, който имал слабост към старопечатните издания. За това свидетелствал фактът, че откраднатото от Котел издание на „Рибния буквар“ било открито в нотариалната кантора на съпругата му Антоанета Попова. Тя е и сестра на съдията Петър Сантиров. Именно в нейната кантора на „Патриарх Евтимий“ беше арестуван съпругът й Тенчо Попов. Той твърдеше, че го е купил за 4000 лева.

Откритите в кабинета на Папалезов антики. СНИМКА: ПРБ

Преди аферата са книгата името на „ковчежника на НДСВ“ бе забъркано и в друг скандал през 2009 година заради продавани в интернет български ордени и медали. През 2005-а е било взето решение от екипа на финансовия министър Милен Велчев, част от който е и Тенчо Попов, за унищожаването на отличията, тъй като заемали много място в монетния двор.

„Това, което е направено с въпросните ордени и медали си е чиста далавера. Дори и поединично те струват повече от теглото си като метал“, коментира тогава историкът проф. Божидар Димитров.

„Установено е, че независимо от процедурата, проведена от Министерството на финансите чрез монетния двор, и сключения договор за разкомплектоването на тези ордени, всъщност в същия период или малко след това в интернет се появяват лотове с предложения за продажба на идентични ордени и медали, с тези, които са претопени и съответно унищожени“, казва и Борис Балев, прокурор от Софийската градска прокуратура.

През ноември 2005 г. в интернет са пуснати за продажба 7 лота с общо 1 270 комплекта български ордени и медали от времето на социализма и преди това. Началната им тръжна стойност е 79 000 долара.