На първо четене в НС: Закриха „Държавна петролна компания”

0
87
Снимка: архив

Активите и минават към Държавния резерв

Държавното предприятие „Държавна петролна компания” да бъде закрито, гласува Народното събрание на първо четене с промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, внесени от бившия вече служебен Министерски съвет. Веднага след това депутатите започнаха обсъждането на законопроекта и на второ четене в залата, но поради изтичане на пленарното време, дискусията ще продължи утре, както и самото гласуване на второ четене.

С предлаганите изменения се осъществява част от структурните промени в централната администрация на изпълнителната власт, предвидени в решение на Министерския съвет от 2021 г., пише в мотивите си вносителят. В тях се посочва, че пазарът на горива в България оперира в условия на редица дефицити, концентрирани в областта на недостатъчно ефективния и ефикасен контрол, а не свързани с липсата на конкуренция. Поради тази причина участието на държавна компания на пазара на горива и плановете на държавното предприятие „Държавна петролна компания” да изгражда и оперира с бензиностанции са напълно необосновани от пазарна гледна точка, е записано в аргументите.

Направените анализи сочат, че съществуването на „Държавна петролна компания” е напълно необосновано от гледна точка защита на държавния интерес, икономическата логика и защитата на конкурентния пазар на горивата в България, заявява бившето вече служебно правителство, информира БТА. Участието на държавното предприятие на свободния пазар на горивата не е обусловено от идентифициран „провал“ на пазара, който да налага държавна намеса, се казва още в мотивите.

В срок от седем дни от влизането в сила на закона министърът на икономиката и индустрията открива процедура по ликвидация, освобождава членовете на Управителния съвет, назначава ликвидатор и определя възнаграждението му, гласува парламентът.

Според Йордан Иванов от „Продължаваме промяната – Демократична България“ е нецелесъобразно да се вменява на държавата роля да открива държавни бензиностанции.

„Този законопроект влиза в парламента трети път, трети път се опитваме да закрием тази държавна компания“, припомни Петър Кънев от „БСП за България“.

В обяснение защо е гласувал с „въздържал се“ Александър Иванов от ГЕРБ-СДС заяви, че на компанията не й е бил даден шанс и време да заработи с капацитета, предвиден по закон. Той припомни, че идеята за създаване на „Държавна петролна компания“ е била да се разбие монополът и да се влияе върху цената на горивата в полза на българските граждани. В миналогодишния бюджет даже е нямало предвидени средства за това предприятие, така че закриването й е било предрешено, по думите на Иванов.

Според приетите на първо четене текстове съхраняването и опазването на военновременните запаси ще се извършва от Държавната агенция „ Държавен резерв и военновременни запаси“ или ще се възлагат от нея чрез договори на търговци и организации, определени от агенцията на конкурсен принцип.