Парламентарната комисия по енергетика реши да ускори осигуряването на неруско ядрено гориво за АЕЦ“Козлодуй“

0
26
АЕЦ "Козлодуй"

Предложението е на ПГ на ГЕРБ

Комисията по енергетика в парламента реши да ускори процеса по осигуряване на неруско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“. Депутатите приеха решение, с което се възлага на правителството да обезпечи дейността на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) по осигуряването на алтернативен тип гориво през 2024 година.

Ядрено гориво за 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ е осигурено до 2024 година, а за 6-и блок – до 2028 година, съобщи председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски.

Междувременно няма опасност 5-и блок да остане без гориво и съответно да спре да работи, защото от осигуреното за 6-и енергоблок ядрено гориво може да бъде пренасочено към 5-и, поясни той и гарантира:

„100 процента гарантирам, че няма шанс да не издадем разрешение. Имаме достатъчно опит, вече сме лицензирали преход от един тип гориво на друг, не един път – знаем много добре какво искаме, знаем много добре как да го оценим, просто ни трябва време. Това време, отново казвам, може да бъде средата на 2024 година, може да бъде септември 2024 година. При всички положения, аз съм сигурен и мога да гарантирам тука с всичко, че лиценз за горивото ще има 2024 година“.

Бившият министър на енергетиката и депутат от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова заяви, че трябва да се направи всичко възможно, за да се изпълнят целите на диверсификацията до април 2024 година:

„Трябва да е ясно, че ако ние не се справим до април 2024-а, пак трябва се зареди същото гориво, а то няма такова. Така че пък не можем да си позволим 5-и блок да не работи“.