Николай Денков: Всеки бюджет има ограничени възможности, нека се справим с популизма

0
14
Николай Денков

Появяват се много емоции, които често замъгляват числата, данните и по този начин търсенето на най-адекватните решения

Както всяка година, около приемането на бюджета се появяват много емоции, които често замъгляват числата, данните и по този начин търсенето на най-адекватните решения. Това каза премиерът Николай Денков в началото на днешното извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„Искам да призова всички вас, които имате огромен опит в тази дейност, да се съсредоточим върху това каква е истинската картина, какво показват числата, какво е постижимо в следващите няколко месеца, защото сме наясно, че сме в извънредна ситуация на приемането на бюджет, който вероятно ще започне да действа от 1 август, и с ясното съзнание, че ще имаме време да заложим по-дългосрочни политики по-скоро с бюджета от 2024 г. Нямам никакво съмнение, че всеки от вас се опитва да направи най-доброто за съответните общности, които представлява, но също така всички си даваме ясна сметка, че един бюджет има ограничени възможности както по отношение на приходите, така и на разходите, затова молбата ми е всеки, който влиза в тази дискусия, да отчита внимателно и интересите на другите общности”, добави министър-председателят.

„В последните дни започнаха да се появяват изказвания, включително и от политици от високо ниво, които просто не отговарят на истината. Затова молбата ми е всички заедно да търсим експертните данни, експертните решения и правилните дългосрочни политики, защото това е единственият начин да се преборим с популизма, който ще бъде в изобилие както по медиите, така и в Народното събрание”, каза още Николай Денков.