Шишков потвърди разкритията на Breaking.bg, че е платил авансово на Велико Желев над 300 милиона лева (Видео)

0
1376
Иван Шишков Кадър: фейсбук

Строителният министър се оправдава с договор на правителството на Кирил Петков

Строителният министър Иван Шишков потвърди разкритията на Breaking.bg, че е платил авансово над 300 милиона лева по омразната на „промяната“ ин хаус процедура на фирмата „Хидрострой“ на арестувания наскоро бизнесмен Велико Желев.

Той бе притиснат с въпроси от журналиста Николай Караколев преди участие в Би Ти Ви. Както писахме през декември 2022 година строителното министерство, начело с  Шишков, е дало аванс, по така омразната на хората от „промяната“ инхаус процедура, от почти 100 милиона лева по договор за строителство на скоростния път Русе-Велико Търново, на който „Хидрострой“ е изпълнител.

Точната сума е 989 милиона лева без ДДС. Освен това строителният министър , известен и като Шишо Бакшишо е отпуснал на Велико Желев още над 240 милиона лева за ремонти по магистрала „Хемус“ и поддръжка. Като двамата с министъра са доста близки и Желев е бил в кабинета на Шишков една седмица преди да бъде арестуван за изнудване на служител.

Пред Караколев Шишков призна и затова .Виждал съм се с Велико Желев, не мога да ви кажа кога е бил в кабинета ми, обяви той.

На въпрос защо е даден аванс на „Хидрострой“ за строителството на пътя Русе-Велико Търново: Шишков обяви, че парите са дадени по обществена поръчка сключена от правителството на Кирил Петков.

Договорът е за инженеринг и те трябва да почнат да проектират тази част от магистралата Русе-Велико Търново, каза той. Строителният министър даже не знаел коя е фирмата изпълнител на проекта.

Такъв е договорът. Дали сме аванс и те в момента правят проект, аванс по договор, допълни Шишков.

Днес в интервю по Би Ти Ви бизнесменът Желев подкрепи строителния министър, като индиректно потвърди, че са близки.

Министърът е коректен човек, но е подведен жестоко от някого. Може би има лоши съветници, обяви Желев.