След кризата със снега: КЕВР проверява ЕРП-тата заради липсата на ток в половин България

0
13
Снимка: архив

Енергийните предприятия не са задължени да изплащат обезщетени, затова е нужда проверка, обясни шефът на регулатора Иван Иванов

Проверяват се трите електроразпределителни дружества, увери шефът на КЕВР Иван Иванов по време на изслушването му в парламента.

Той, заедно с енергийният министър Румен Радев, беше извикан от групата на „Възраждане“, за да обяснят пред депутатите дали ще има изплащане на компенсации на за спирането на тока по време на снеговалежите на 25 и 26 ноември 2023 г.

8 области в страната са били обхванати от заповедта на министъра на енергетиката и са имали аварии, каза той. Енергийните предприятия не са задължени да изплащат обезщетени, затова е нужда проверка от страна на КЕВР, обясни Иванов. Съгласно закона задълженията им са в градовете да се възстанови тока до 2 часа, а извън – до 4 часа. Ако не могат до 8 часа трябва да уведомят клиентите. Ако до 24 часа не е възстановен тока, се заплаща 30 лева на всеки клиент, след това ако продължава да няма ток – по 20 лева на определени часове, стана ясно от изявлението на шефа на КЕВР.

При ограничителен режим, въведен от министъра на енергетиката, енергийните дружества не са длъжни да изплащат обезщетения, проверката се прави за периода след ограничителния режим, увери Иванов.

КЕВР не са намалили инвестициите за ЕРП-тата, стана ясно още от изслушването. Нужна е модернизация на цялата система, посочи още Иванов. По ПВУ имало над 1 млрд. лева за ЕСО.

Хората предпочитат да имат ток, отколкото компенсации от 20-30 лева, обърна внимание Драгомир Стойнев от БСП и припомни, че хората са стояли без ток три дни.

Проверявате ли наличността на аварийните групи, за да са способни в рамките на 2-4 часа да отстранят авариите, попита още той.

Наличността на аварийните екипи ще се провери като бройка, увери Иванов. По думите му те са с висока професионална подготовка.