Нинова спечели поста, но загуби партията

0
374
Колаж bgreporter.info

При 40 000 негласували, реално тя е с 30% подкрепа в партията

Цветан Фиков, bgreporter.info

След като до обяд в събота, никой не знаеше колко са членовете на БСП, председателят на комисията – Емил Войнов обяви приблизително 81 хиляди души. Но пропусна да уточни, че на практика това са членовете с право на глас в БСП. Членовете, плащащи членски внос и приети до края на 2019 или всички, заедно с онези на практика “кандидат- членове”, които са в карантина и нямат право да гласуват за председател, според приетия правилник за избор.

Въпреки, че те също плащат членски внос.

Ако приемем хипотетично, че Войнов е обявил право-имащите да гласуват и те са 81 хиляди, значи едни приблизително 6 000 новоприети членове за 2020 остават в резерв за БСП. Но те не са участвали и гласували на тези избори за Корнелия Нинова.

Извън числата обаче, на тези избори, които БСП сама организира за себе си, лъсна ниска мобилизация на членовете. Нито Нинова, нито Добрев, успяха да убедят хората в БСП, да ги припознаят като носители на автентичното ляво.

Кирил Добрев, след този резултат едва ли би могъл да остане в ролята на какъвто и да било “носител на революцията”.

Гласовете на Добрев показват, че електоралната му подкрепа в партията е равна на населението на две села в община Гоце Делчев.

След този „революционен погром“ за Добрев, той едва ли може да се надява на нещо повече от редови член на Националния съвет, от тук нататък в БСП.

Изборите на практика показаха на самата БСП, че е в доста слабо организационно състояние.

Това състояние е в следствие на 4- годишна политика и на двамата кандидати за председател Нинова и Добрев.

Броят на негласувалите от БСП на тези избори е над 40 хиляди заедно с неправо-имащите. Нинова е с под 30 % подкрепа. Едва 43 хил. реални членове стоят зад нея. Други около 10 хил. членове на БСП, не припознаха политиката на Нинова за своя и го показаха с подкрепата си за различен от нея кандидат. Има и близо 700 недействителни бюлетини, които вероятно са за Георги Тодоров- кандидат, който също се отказа, но името му фигурираше в бюлетината.

Над 50 % от членовете по списък, предпочетоха да останат в къщи.

Букетите и разходките на „вожда“ свършиха работа пред камерата на червената телевизия, но се оказаха недостатъчни, за да организират дори членовете партията, за висока активност.

Хубаво звучат заглавия „ 80% грандиозна победа на Нинова“.

Зад тези проценти обаче видно се крият много малко реални гласове и то в самата БСП.

За това Нинова е големия губещ в БСП. Тя успя да спечели поста и да загуби партията в една- единствена битка.

Извода е ясен – когато не може да мобилизираш собствената си членска маса за избори в партията, то трудно би спечелил и парламентарните. За всеки работил политическа работа е ясно, че за да организира една партия избори – тя разчита на своята членска маса.

С такава слаба мобилизация на собственото си твърдо ядро би било наивно да се надяваш да спечелиш избори.

След тази победа Нинова се оказа в ситуация на Наполеон пред Ватерлоо.

Не се знае и какъв резерв имат и Красимир Янков и Валери Жаблянов

След призива на Красимир Янков и Валери Жаблянов за бойкот и да не се участва, може тези 30 хил., които не излязоха, да са послушали точно тях.

Изчерпаният модел на политиката на Нинова ще блесне доста скоро. Това допълнително ще задълбочи агонията в БСП в оставащите месеци до парламентарните избори.

Едва ли от тук насетне Нинова може да се надява на нещо повече от това, да представя загубите си като победи, във вътрешнопартиен план. В тази ситуация едва ли може да се надява на подкрепа за политиката си от конгреса, който ще подреди от своя страна и Национален съвет и ще одобри програмата за управление на партията. Нинова само след месец ще бъде принудена да работи с ръководство и програма, съставено от нейните опоненти в БСП.