Румен Радев и ДеБъ с общ сценарий за хаос след изборите

0
523
Христо Иванов и ДБ на среща с президента Радев. СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР НА ПРЕЗИДЕНТА

Вижте 3-те огромни лъжи, които готвят

Агенция „ПИК“

Общ сценарий за хаос след изборите са изработили и вече пуснали в ход съзаклятниците от летните метежи – Румен Радев, който даде старт с юмрука си, а ДеБъ и Мая Манолова го подкрепяха по площади и улици. След като фалшивите новини срещу ГЕРБ за благотворителните им акции, атаката с менте факти срещу проф. Костадин Ангелов и терора с блокадата на „Тракия“ и пред дома на Бойко Борисов не сработиха, а се обърнаха срещу тях, сега съдружниците от протестите останаха с един коз – опит за делегитимация на изборите и непризнаване на резултатите.

Разиграването му стартира още през януари в кабинета на Румен Радев на „Дондуков“ 2, когато той зададе опорните точки, даже и публично пред медиите. Тогава те бяха допуснати да присъстват на някои от консултациите му с партиите, а на други не.

Именно това очерта и кръга на най-приближените му формации, които оттогава изпълняват въпросния план. Той цели пълна делегитимация на изборния резултат по 3 основни пункта.

1. Лъжата, че българите в чужбина няма да могат да гласуват. Пръв Радев обяви колко е важно разкриването на повече изборни секции в чужбина, за да се гарантирали правата на сънародниците ни там. После обаче сам той заложи капана да гласуват минимален брой от тях, като насрочи вота на католическия Великден и подаде на партийните си авери удобен рефрен.

Който веднага бе поет от Христо Иванов и хората от ДеБъ и те не спряха да го повтарят цял месец как щял да бъде открадна вота на българите зад граница, понеже нямало как да го дадат.

Въпреки това от Външно министерство се постараха и към момента е осигурена възможност да гласуват на всички заявили това. В деня на изборите и след това обаче, уговорени активисти на партиите на метежа ще се постарят да залеят медиите и социалните мрежи с клипчета и оплаквания как не са могли да гласуват, а ДеБъ и сие ще преповтарят воплите им, за да насаждат напрежение и да делегитимират резултатите.

2. Лъжата, че карантинираните не могат да гласуват. Същото, без никаква разлика, ще се случи и с вота на карантинираните. Радев не спря да повтаря през януари колко било важно да се намери начин да гласуват болните и карантаринираните заради коронавируса. Всички те могат да подадат заявление за това до 31 март и така си гарантират посещение на мобилна секция.

Въпреки това вече няколко дни Христо Иванов подготвя атакатата в засада, като съчинява бройката на карантинираните и обяснява, че са над 100 000 и няма да могат да дадат гласа си. Това обаче не е вярно, защото до 31 март всеки изолиран може да поиска вот в мобилна секция, която ще го посети на място в дома му.

Евентуално под 9000 души ще са тези, които ще бъдат карантинирани след тази дата, ако се запази сегашния ръст на новозаразени, и само те няма да имат опция за гласуване в неделя, но пък и не всички от тях имат право на това, тъй като сред тях има и непълнолетни лица. Затова и обясненията на Иванов, че организацията в пандемията е лоша и така се губят много гласове е поредната фалшива новина.

Тя обаче се преповтаря и от Мая Манолова и хората й, които ще гракнат в един глас него и след самия вот, показвайки избиратели, които уж не са успели да гласуват заради карантината.

3. Лъжата, че се подменят изборни протоколи. Третата опорна лъжа на въпросния кръг ще бъде сътворена в самия ден на изборите, когато се съставят протоколите от избирателните секции. Тя касае отново една от основните линии, зададени от Румен Радев по време на консултациите и подхваната в описаната схема от ДеБъ, Манолова и близките им медии.

Става дума за видеонаблюдението, по време на което активистите им ще излъчват размазани клипове и живи стриймове, на които ще обясняват как членовете на комисиите не преброили добре някоя бюлетина или пък подменили еди кой си списък. Опорките на въпросните хора били вече зададени и дори самият Христо Иванов се издаде за тях в част от изявленията си в предизборната кампания.

Задействане по линия на този сценарий е видно и в много от близките на ДеБъ медии от кръга на подсъдимия бизнесмен Иво Прокопиев и газовия бос Сашо Дончев, където анализатори и политолози се надпреварват да обясняват, че вотът нямало да бъде легитимен именно по тези три опорни точки.

Дежурният им социолог Цветозар Томов шества из студиата да подсилва ефекта, плашейки отсега, че няма как да се признаят избори, на които „стотици хиляди“ карантинирани и българи в чужбина не са дали вота си, като така облиза в експертза вече изброените лъжи.

Разбира се, черешката на тортата е оставена за Румен Радев, който да излезе с обръщение към народа след вота и да обяви, че той не е легитимен и да облече в институционалност изброените три лъжи, зададени от него още през януари.