Адвокат Росен Димитров: Пропагандната машина в ход за създаване на индулгенции за властта

0
627
Росен Димитров Снимка: Нова тв

За либералните кръгове Лаура Кьовеши беше велика, че арестува политици, а Иван Гешев злоупотребява с власт, че ги разпитва !!!

Адвокат Росен Димитров

Не знам дали българското общество или по-скоро либерал-прогресисткото такова има памет за факти от съвсем близкото минало! За това, което беше пример за тях, който пример ние у нас (в територията, пак според тях) трябва да следваме. Тогава основната теза на либералните кръгове беше, че ние като общество не сме способни да последваме “добрите примери”, тъй като нашата съдебна система била “пробита”, “овладяна” и какво ли още не”.

Величието на румънския модел – разпити, обвинения и затвор за политици!

Ако това е отдавна забравено за тази част от народа ни, то аз прекрасно помня налаганото величие на румънския правосъден модел и обожествяваната от “демократичната“ общност Лаура Кьовеши, бивш директор на Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния. Името й до такава степен бе налагано в публичното пространство, че тя се бе превърнала за градската десница в идол, божество, като знаме на революционния им плам и борба срещу ширещата се у нас корупция!

Защо беше велика Лаура Кьовеши?

Това беше защото в Румъния имало множество политици, които попаднали под ударите на закона, били разпитвани (забележете – разпитвани), арестувани и вкарвани в затвора и това благодарение на твърдата прокурорска ръка на Лаура Кьовеши. Румънският правосъден модел беше единственият правилен правосъден модел в света! Той послужи за удобен предизборен трамплин на тогавашните партии на промяната! Благодарение на великата Лаура, която мачка политици и не се интересува от това дали те са във властта или не.

Румънският модел или хващането на шарани с кука без стръв!

Така Лаура Кьовеши и нейният модел послужиха на партийните лидери на автентичната десница и на тези с “няма ляво, няма дясно“ идеологията да захранят водите, в които плуват избирателите им. Умело свършили това, хвърлиха въдици и естествено закачиха на куката без стръв избирателите си, гладни за арести на политици и у нас! Оттам лесно ги вкараха в живарника на вярващите в илюзията, че у нас ще дойде времето на арести на политици!

Естествено, балонът на румънския модел се спука и величието на румънското правосъдие се озова някъде в архивите на партийната пропаганда!

Споменавайки румънския модел, който от гледна точна на българската памет вероятно вече е някъде в новокаменната епоха, се налага да споменем и за други убягнали от вниманието на нашенските съдебни реформатори примери. Един е от тях е бившият френски президент Никола Саркози, който през 2021 г.  бе осъден на затвор по обвинение за прекомерни разходи в предизборната си кампания !

Също така бившият италиански премиер Силвио Берлускони, който бе осъден на 7 години затвор за секс с непълнолетна  и за злоупотреба с власт. Австрийският канцлер Себастиан Курц, който бе разследван от прокуратурата за корупция и подкупване на медии и поради това подаде оставка.

Защо споменавам тези факти ? Защото пропагандната машина влезе в ход за създаване на индулгенции!

Изведнъж от желание за политическа кръв нашите прогресистки кръгове възвеличиха индулгенциите и политическата неприкосновеност ! Скорошните събития у нас ясно потвърждават това! Какво имам предвид ? Имам предвид призоваването на премиера Кирил Петков в прокуратурата, за да даде повече информация за твърдяната от него корупция, за овладяването на страната от мафията, за кражбите за милиарди и др.

Считам, че и за слабоумните е известно, че не само у нас, когато някой, па макар и премиер, твърди, че има информация за мултимилиардни кражби и за овладяна от корупцията държава, това трябва да привлече вниманието на прокуратурата. Привлеченото внимание означава, задействане на законови задължения (законен повод) по разкриване на твърдяната престъпност! Това обаче не става с плакатни политически изявления, а с конкретни факти. Тези факти се предоставят от лицата, които твърдят, че ги знаят, в случая – премиерът!

Нали така разкриваше престъпления полубожеството на либералната общност Лаура Кьовеши ?

Тя разпитваше, разследваше и повдигаше обвинения на властимащите! Какво се случи у нас? У нас машината за пропаганда се задейства, че не било нормално прокуратурата да призовава на разпит премиера!!! Обслужващите властта медии, които до вчера развяваха тезата, че медиите трябва да са опозиция на всяка власт, бързо разпространиха интервюта на казионните правозащитници и политици от властта. Според тях, едва ли не, прокуратурата е извършила престъпление, за това че си е позволила да разпита премиера!

Криптополитически организации и НПО-та в защита на властта!

Това хоро на пропагандата бе поведено от ген. Атанасов, който заяви, че прокуратурата злоупотребила с власт! Как било можело Гешев да привиква премиера, който да им носи изрезки от вестници, които и самата прокуратура можела да си извади ?

Не останаха по-назад и видни представители на Висшия адвокатски съвет, които единственото нещо, което може да ги разбуди от летаргията и действията по администриране на сумите от членския внос на адвокатите, е определено действие на прокуратурата.

Представяте ли си какъв двоен стандарт се демонстрира? Каква наглост, дебелашко безочие и коленичене пред властта ?

От същите, които до вчера величаеха прокуратурата за същото. Разбира се, с малка разлика, че това беше румънската прокуратура, а не родната! За либералните кръгове Лаура Кьовеши беше велика, че арестува политици, а Иван Гешев злоупотребява с власт, че ги разпитва !!!

Естествено, същите, не забелязаха, а вероятно забелязаха, но се зарадваха, на ежеседмичните срещи на премиера с вътрешния министър и шефове на служби, в които той разпорежда арести по всякакви линии !

По този въпрос се снишиха до преминаване на бурята, но пък се активираха да обясняват колко недемократично е прокуратурата да иска информация от даден политик!

Няма да питам – какво би станало, ако прокуратурата си позволи арест за настоящи властимащи у нас? Вероятно всички криптополитически организации и лакеи на властта ще организират протести за закриването на прокуратурата, която до “вчера“ бленуваха да стане като тази на Лаура Кьовеши! Но явно само за “правилните хора“, последното е цитат от премиера!