Инфлацията ще „глътне“ увеличението на пенсиите

0
109
Деница Сачева Снимка: МС

Кой ще плати, ако очакванията на възрастните хора отново не се сбъднат ?

Деница Сачева, фейсбук

Добавката от 60 лв. плюс увеличението на пенсиите от 25 декември т.г. ще гарантират, че няма да има нито един пенсионер под линията на бедност и възрастните хора няма да получават по-малко средства от тези, които взимат в момента“.

Министър Асен Василев, 23 декември 2021 г.

Няма да има пенсионер под линията на бедност през следващата година.“

Премиерът Кирил Петков, 31 януари 2022 г.

Пенсии в общия смисъл на понятието под линията на бедност ще има, тъй като има пенсии, които не са свързани с трудовата дейност – инвалидност, наследствени и пр.“

Министър Георги Гьоков, 1 февруари 2022 г.

Това са различни цитати, които показват ясно как става политическото жонглиране с най-уязвимата група в обществото. Очевидно обещанието на министър Василев беше нереалистично и за всички с експертиза в социалната сфера беше ясно, че е неизпълнимо. Намаление на доходите през януари 2022 г. спрямо декември 2021 г. имаше в размер от 50 ст. до 50 лв.

Както се вижда от втория цитат, урокът явно не е научен. В бюджета за ТАЗИ година е предвидена индексация на пенсиите с 6,1% при предвидена инфлация от 5,6%. Прогнозите на БНБ обаче са за над 7% инфлация, така че е напълно възможно тя да „глътне“ увеличението. Отделно, от 1 юли 2022 г. ще спре Ковид добавката за пенсионерите. Тоест, има реална опасност те пак да се окажат с по-ниски доходи.

Що се отнася до третия цитат, той наистина показва реалната ситуация, но и си противоречи с първите два.

Питам се, кой ще плати, ако очакванията на възрастните хора отново не се сбъднат? Опозицията, която предупреждаваше във всеки един от случаите, или пенсионерите, за които очевидно се очертава тежка година? Въпросът, разбира се, е риторичен.