Недосегаемият „сив кардинал“ Пламен Узунов

0
1182
пламен узунов
Пламен Узунов - вдясно е дегизиран като Хитлер.

Защо мълчат Рашков, Радев и останалите борци с корупцията ?

Тодор Александров

24 часа след като изтече скандалният запис с президентския съветник по антикорупцията Пламен Узунов, в който той получава плик „с личен подарък“ от бившия шеф на столичната митница Петко Петков, „флагманите“ на свободното слово в България мълчат. Ни вопъл, ни стон. Мълчат от „Дондуков“№2, мълчи и сталиниста Бойко Рашков, монтиран и командван в МВР от същия този Пламен Узунов.

Рашков вероятно си мисли,че записът е изработен от „бивши хора“. А какво да кажем за Румен Радев, който искаше борба с корупцията, искаше повече светлина и почтеност.

Узунов прибира плика от Петко Петков.

Вероятно действията на неговия съветник Узунов в столичното заведение са именно почтени и достойни за уважение. За четири години в президентството съветникът по антикорупцията се забърка в няколко грандиозни скандала, но си оставаше непоклатимо на поста. С какво е толкова недосегаем Пламен Узунов ? Държи ли с нещо Румен Радев ? Или пък някой държи и двамата ? Ако е така, с какво ?

Член ли е на пловдивска масонска ложа Узунов, свързана с Георги Гергов ? Стоят ли зад скромния пловдивски полицай библиотекарската групировка около ДС и модела КОЙ ?

На тези въпроси няма да отговори никой. Ще бъдат подминати от „Дондуков“№2 с гордо мълчание. Вече два дни обикалящият по селските сборове Радев се е покрил. И ще продължи да се крие, бъдете сигурни. „Сивият кардинал“ на МВР, който командва Рашков и кадрува в службите, всички новоназначени директори на служби в министерството случайно са от Пловдив, ще излезе ли да обясни за какво получава „подарък“ в деня, в който се назначават стари „червени кадри“ в митниците ?

Да припомним. На 19 май започват рокадите по върховете на митниците. За шеф на агенцията е назначен Павел Тонев, доверен „червен кадър“. Ръководил ведомството при Пламен Орешарски. „Съвсем случайно“ Тонев е дългогодишен шеф на митница-Пловдив, към която е и „доходоносният“ пункт Капитан Андреево.

В деня, в който Узунов получава „личен подарък“ от бившия шеф на столична митница по времето на Костов Петко Петков, са назначени трима зам.-директори на Агенция „Митници“.

Това са Румен Данев, Павел Геренски и Лъчезар Кръстев. Особено скандално е назначението на Данев, известен преди години в митниците с прозвището „Ръчичката“. Той дълги години бе ръководител на Дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ в агенцията по времето на НДСВ и Тройната коалиция, когато директор беше Асен Асенов.

По времето на Пламен Орешарски стана зам.-директор, но изкара само 27 дни на поста и бе уволнен заради „неприятна информация“ получена от премиера. Така и не стана ясно каква. Второто назначение може би обяснява и срещата между Узунов и Петко Петков и личните подаръци раздавани в луксозния ресторант.

То е на Лъчезар Кръстев. Кръстев бе зам.-директор на митниците по времето на правителството на Орешарски. Но преди това ръководи митническото бюро „Обеля“ и бюро „София-Изток“. Там е и връзката с Петков. Третият заместник Геренски, разбира се е от Пловдив, където ръководи РМД след Тонев в периода 2014-2018 година, когато бе уволнен заради образувано срещу дисциплинарно производство. Седмица преди да стане зам.-директор на митниците Геренски бе върнат от съда като шеф на пловдивската митница.

На 1 февруари 2021 година Европейската служба за борба с финансовите измами-ОЛАФ официално заподозря в корупция Пламен Узунов, бивш министър на вътрешните работи в служебния кабинет на президента през 2017 година. Това съобщи ОЛАФ официално. Става дума за сделката за закупуване на коли за Гранична полиция с европейски средства, утвърдена от Узунов-Фашиста, в качеството му на служебен вътрешен министър и сключен договор за доставка на 23 март 2017 година. Ето официалното съобщение на ОЛАФ:

Българското Министерство на вътрешните работи е нарушило условията на своето споразумение с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства, като е използвало средства от ЕС за закупуване на автомобили тип SUV от по-стари запаси вместо нови полицейски автомобили за всякакви терени, според разследване, приключено наскоро от OLAF — Европейската служба за борба с измамите. OLAF препоръча да бъдат възстановени в бюджета на ЕС близо 6 милиона евро , както и да се прецени наличието на предпоставки за откриване на наказателно производство срещу служители на Министерството.

Разследването на OLAF започна през юли 2018 г. след твърдения за измама и присвояване на средства от ЕС по споразумението за отпускане на безвъзмездни средства по фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС, управлявано от българското Министерство на вътрешните работи. Споразумението се отнася до доставката на 350 автомобила за всякакви терени, предназначени за полицията. Най-вероятно една от преписките за злоупотреба с европейски средства, които ще наблюдава новият европейски прокурор Лаура Кьовеши ще именно тази за сделката на Узунов.

Може би заради това „сивият кардинал“ Узунов, който командва Бойко Рашков, нареди първото уволнение в МВР да бъде за Бойко Славчев, административен секретар на министерството и…основен свидетел по скандала с джиповете и разследването срещу президентския съветник.

Остава да видим докога антикорупционерът Узунов ще остане на поста в президентството. Светлина, повече светлина !!!