Безплатни буферни паркинги в София заради прогноза за мръсен въздух

0
16
Снимка: архив

От общината призовават гражданите, които могат, да оставят колите си

Столичната община въвежда днес безплатно паркиране в буферните паркинги към станциите на метрото за всеки, който остави колата си и ползва градския транспорт. Мярката се предприема във връзка с повишаване на нивата на фини прахови частици и прогноза за 10 януари. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Призоваваме гражданите, които имат възможност, да не използват личните си автомобили, а тези, които се отопляват на твърдо гориво – да преминат на алтернативно отопление.

Безплатните паркинги са разположени по линиите на метрото на бул.“Цариградско шосе“, бул.“Черни връх“, бул.“Ломско шосе“, на бул.“Александър Малинов“ и на бул.“Драган Цанков“.

На сайта https://air.sofia.bg гражданите могат да следят в реално време измерваните стойностите на замърсяване и прогнозите за следващите дни. На специално мобилно приложение SofiAir, което може да се свали и използва на телефони с Android и iOS операционни системи, гражданите могат да получат информация за предприетите мерки при повишена концентрация на прах.