Бивши енергийни министри опровергаха думите на Путин

ЕК е имала претенции за начина, по който е създадена проектната компания, обявиха Драгомир Стойнев и Дилян Добрев

0
136
министри
Проектът Южен поток е спрян от ЕК.

Не е имало натиск върху България за спиране на „Южен поток“

Бившите енергийни министри Делян Добрев от ГЕРБ и Драгомир Стойнев от БСП отрекоха върху тях да е имало външен натиск за спиране на проекта „Южен поток“. Те коментираха темата пред журналисти в парламента по повод изказването на руския президент Владимир Путин, който на съвместна пресконференция в Санкт Петербург с австрийския канцлер Себастиан Курц заяви, че България под натиск от вън се е отказала от проекта и сега съжалява.

Добрев заяви, че върху него като министър не е упражняван натиск, но допълни, че не е бил министър при спирането на проекта. Той отбеляза, че ГЕРБ са имали критики към начина, по който проектът се е структурирал по времето на кабинета „Орешарски“. По думите му тогава е имало проблеми и с комуникацията с ЕК.

„Нашите основни критики още тогава бяха, че обществената поръчка, която проведе кабинета „Орешарски“, стартира на Коледа и приключи на Нова година“, посочи Добрев.

Това няма абсолютно нищо общо, възрази Драгомир Стойнев и уточни, че тогава ЕК е имала претенции за начина, по който е създадена проектната компания, защо била само между „Булгаргаз“ и „Газпром“. Тогава имаше претенции към три правителства, каза Стойнев.

„Въпросът е, че когато имаше пълната готовност и финансирането беше осигурено за изграждане на този проект, защо ГЕРБ се хвалят, че са спрели три големи енергийни проекта, включително и „Южен поток“, коментира той.

„По наше време не е имало никакъв натиск. Нещо повече – ние имахме пълната готовност за изграждането на този проект. Както необходимите кораби за изграждане на проекта бяха в пристанища Варна и Бургас, така и двете пристанища бяха пълни с тръби“, заяви Стойнев.

Според него спирането на проекта се дължи на процесите в Европа и ситуацията в Украйна по онова време. Позицията на БСП е, че този проект е необходим за страната, че България трябва да има сигурност на доставки на природен газ, заяви той. „В ЕС за едни държави може да има директен достъп до природен газ, а други не могат да имат. Тези двойни стандарти може би са причината да има толкова негативизъм за начина на функциониране на ЕС“, коментира Стойнев.

Припомняме, че Добрев беше министър в първия кабинет на Бойко Борисов, а Стойнев в кабинета на Пламен Орешарски.