Асоциацията на прокурорите с остра реакция заради „изпълненията“ на адвоката Левашки и „прокурватурата“

1
379
Снимка: архив

Изпратиха писмо до Висшия адвокатски съвет

Асоциацията на прокурорите в България изпрати остро писмо до Висшия адвокатски съвет заради „изпълненията“ на бившия шеф на Пловдивската адвокатска колегия Стефан Левашки в социалните мрежи.

Както Breaking.bg първи писа Левашки, който е и резервен член на Висшия адвокатски съвет, се гавреше с изявленията на представители на Софийска градска прокуратура-СГП по казуса „Хемус“ и решението на държавното обвинение да извика вътрешния министър Бойко Рашков на разпит като свидетел. „Снежанка на прокурватурата-напомня ми на един анимационен порнографски филм от моята младост“. Според него Снежанка е говорителят на СГП Десислава Петрова, беше написал Левашки, неуспял кандидат за общински съветник в Пловдив от ДБ. Ето какво написаха прокурорите до председателя на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев:

С И Г Н А Л

от

Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България

УВАЖАЕМИ ДОКТОР ДЕРМЕНДЖИЕВ,

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ВИСШИЯ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ,

В навечерието на новогодишните празници обществото ни стана свидетел на изключително грозно и вулгарно изявление на адвокат, резервен член на ВАС, която длъжност сама по себе си изисква поведението му да бъде пример за неговите колеги и всички граждани.

Адвокат Стефан Левашки, в свой коментар в социална мрежа Фейсбук, като възприема изцяло просташкия стил на коментирания от него пост, използва употребения там вулгарния каламбур с названието Прокуратура, в словосъчетание с дума с крайно унизително съдържание.

Нещо повече, адвокат Левашки отива дори по- далеч, като прави унизителни сравнения спрямо наш колега, официален представител на прокуратурата. Само с няколко думи, станали достояние на значителен брой хора, адвокат Левашки доказва, че и през 21 век все още е жив и деен духът на героя на Алеко Константинов, олицетворяващ най- тъмната страна в българската народопсихология.

Българската прокуратура съществува от повече от 141 години и е конституционна институция, доказала своята роля в живота на нашата държава. Хиляди български прокурори, следователи и съдебни служители в страната работят с професионализъм и отдаденост, като със своя труд допринасят за изграждането на един по- добър живот. С няколко фрази, юрист и член на висшия орган на адвокатското съсловие си позволява да принизи техните усилия до най- пошлата изява на човешко поведение и показва отношение към представител на женския пол, несъвместимо с духа и ценностите на съвременното европейско общество.

Считаме, че с това свое поведение, адвокат Левашки е осъществил тежко нарушение на чл.1, ал.2, т.2, 3 и 4 на Етичния кодекс на адвоката, като вместо да работи за да бъде спечелено и запазено уважението, необходимо за осъществяване на адвокатската професия, със своето поведение, станало достояние на мнозина, той изразява по възможно най- грозния начин крайно неуважение към обществото, съдебната власт и прокурорската професия.