Военното разузнаване даде „Гнома“ Атанасов на прокуратурата заради натиск към служители

0
3249
Атанас Атанасов

Шефът на ДСБ и слугата му Веселин Марков, съветник на Денков, притискали агенти на служба „Военно разузнаване“ и ДАР. Тагарев сезира Кирил Петков заради незаконните действия на Атанасов

Служба „Военно разузнаване“ е сезирала Военна прокуратура заради действията на шефа на ДСБ Атанас Атанасов, който се опитал да вербува агенти на службата, да работят за него. Което е нагла политическа намеса в работата на службата, съобщиха източници на Breaking.bg. Както сайтът единствен писа днес Атанасов се оплака, че имало „разработка“ срещу него във военното разузнаване, което се оказа пълна лъжа. Точно обратното Атанасов, известен с псевдонима „Гнома“ се е опитал да вербува служители на военното разузнаване, да работят за него, като обещавал постове и облаги.

Това е ставало през главата на министъра на отбраната Тодор Тагарев, който на думи Атанасов защитава. Военното разузнаване е подчинено на министъра на отбраната.

Скандалът е огромен. Според наши източници Тагарев е разбрал за действията на Атанасов и е останал крайно разочарован. Служителите на „Военно разузнаване“, които Атанасов и довереното му лице Веселин Марков, който се води съветник на Денков, се опитвали да вербуват, са докладвали на началниците си и дори са били подложени на детектор на лъжата. Материалите са докладвани на Тагарев, който в яда си е занесъл всичко на Кирил Петков.

След публикацията на Breaking.bg от военното разузнаване реагираха.

Най-вероятно конкретното изявление е породено от сигнала, който Служба „Военно разузнаване“ подаде до компетентните органи относно предполагаем опит на външни лица за склоняване на служители на българското военно разузнаване към престъпления по смисъла на Наказателния кодекс за осъществяване на нерегламентиран достъп до класифицирана информация.

За пореден път се прави опит за уронване на престижа на българското военно разузнаване и накърняване на достойнството и безспорния професионализъм на всички служители, изпълняващи задачите си в сложната среда за сигурност“, посочват от Служба „Военно разузнаване“, написаха от там.

След което е сезирана Военна прокуратура. Скандалът е огромен, защото Атанасов-Гнома е политическо лице и няма право да привиква служители на специалните служби. За вербовка.