Борисов: Правителството ще отпусне 5 млн. лв. за ремдесевир

0
69
Снимка: фейсбук

Минималната пенсия догодина ще се увеличи от 250 на 300 лв. Хората с пенсия между 300 и 350 лв. ще имат увеличение от 10%, а останалите – от 5 на сто

С министър Костадин Ангелов договорихме още 5 млн. лв. за лекарството ремдесивир, за което казват, че най-много помага, обяви Борисов. Не лекува, но най-много помага. То излекува Тръмп. Ще купим, за да са пълни складовете”, каза премиерът Бойко Борисов в Козлодуй, където инспектира мястото, където ще бъде седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. Заедно с него бяха и финансовият министър Кирил Ананиев и енергийният Теменужка Петкова.

Догодина се предвижда минималната пенсия да се увеличи от 250 на 300 лв. Хората с пенсия между 300 и 350 лв. ще имат увеличение от 10%, а останалите – от 5 на сто”, съобщи Кирил Ананиев.

Сега сме в условията на пандемия и икономическа криза, затова си позволяваме да отпускаме повече пари, каза Борисов. „За 11 години винаги сме държали излишък на бюджета, не могат да ме обвинят в предизборна кампания“, допълни той.

Борисов съобщи, че на утрешното си заседание кабинетът ще отпусне средства за закупуването и на още 16 000 компютри за училищата. „За да имат готовност, да могат да се поемат първите нужди, ако някъде е необходимо. После ще бъдат купени още 70 000 компютри, но те са по европейската програма.

„Не трябва да мислим само за ТЕЦ-овете и миньорите, а и за работещите в АЕЦ „Козлодуй“, от февруари месец вече имаме оценка за въздействие на околната среда, ще направим 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ по технология, която е коренно различна от сегашната, 100% диверсификация – както направихме с газа“, допълни Борисов.

Разработва се и система за малки модулни централи, които все още не са лицензирани от ЕС, допълни премиерът. Те обаче ще могат да влязат в експлоатация към 2027 година.

Мястото, на което ще бъде изграден VII блок на централата, е по-високо, за да може по естествен начин реакторът да бъде предпазен от наводнения. Все още не е ясно какъв реактор ще бъде закупен и кой ще инвестира.

Премиерът изтъкна, че процедурата за проекта „Белене“ също трябва да продължи.

Дъждовното време стана повод Борисов да засегне и протестиращите, които хвърлят яйца по емблематични сгради. „Те планират яйца да ни хвърлят, а ние от дъжд ще се боим“, заяви премиерът и се обърна шеговито към Ананиев шеговито да не стои под чадъра: „Ела, ела да те намокри“.