Борисов: ЕК трябва да се подготви с план за демократичното развитие в Беларус

0
13
Снимка: МС

Според премиерът е намерен баланс, с който се защитават Гърция и Кипър, а се дава и шанс на Турция да потърси сътрудничество, за да не се стига до санкции

„Успяхме да намерим сравнително добър баланс, който от една страна да защити Гърция и Кипър, а от друга – да даде възможност до декември на Турция да предприеме действия за задълбочаване на сътрудничеството, а не да се отива на санкции“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов преди началото на втория ден от извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Борисов изрази благодарност за огромната работа по темата, свършена през последните седмици от канцлера Ангела Меркел и германското председателство, от председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел.

Министър-председателят изтъкна, че евролидерите са излезли с позиция за преминаване към диалог и прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах.

„Що се касае до Беларус сме категорични, че Европейската комисия трябва да се подготви с финансов и икономически план за демократичното развитие в страната“, отбеляза Борисов. Българският премиер посочи, че с колегите си от съвета са осъдили отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални и настояват виновните да бъдат наказани.

Днешното заседание на Европейския съвет продължава с темата за търговските отношения с Китай и постигането на стратегическа автономност в рамките на единния пазар на ЕС особено в контекста на последиците от COVID-19.

 

„Продължавам да считам, че ние относно цялостното медицинско оборудване – включително ваксини, лекарства и болнично оборудване, трябва да бъдем автономни като ЕС от вноса от трети държави, още повече ако имаме по-трудни политически отношения с тях“, обобщи Борисов.

Той изтъкна готовността на България да се включи със снабдяването на предпазни средства – облекла, маски, шлемове, респиратори, след като още в началото на пандемията страната ни успя да реорганизира индустрията си в тази посока.