Борисов: Приказка за отваряне на Европа до март няма /видео/

0
60
Снимка: фейсбук

Да празнуваме Коледа и Нова година в най-тесен семеен кръг, призова от Брюксел премиерът

При 70% ваксиниране на населението в ЕС от падемията ще се излезе през август-октомври 2021 г., каза премиерът Бойко Борисов от Брюксел, където в рамките на два дни се провежда заседание на Европейския съвет. Снощи стана ясно, че лидерите са се разбирали за новия бюджет на ЕС за следващите седем години и плана за възстановяване.

За мерките у нас той обяви, че трябва гъвкаво и внимателно да се следят. Резултатите за тази седмица и няколко дни от блокадата са добри, но по нищо не показват, че пандемията в България приключва.

„Разговарях с всички колеги, притеснени са от финансовите показатели. Приказка за отваряне на Европа до март – няма“, каза премиерът и добави, че в ЕС коледните празници ще се проведат в тесен семеен кръг. Коледа и Нова година трябва да се празнуват в най-тесен семеен кръг, биз масово струпване на хора, призова Борисов.

Той цитира данни на ЕЦБ, която само за Китай дава прогноза за свиване на БВП с 6%, докато за ЕС и САЩ е минус 10-15%.

„Ако не беше Урсула фон дер Лайен, държавите членки никога нямаше да се разберат коя държава колко ваксини да вземе, от кои точно ваксини. Това е огромен труд. Относно първата ваксина, която се съхранява на минус 70 градуса – подготвили сме във всички големи градове фризери за нея. Ние ще имаме тази логистика за ваксинация на първите линии“, каза Борисов.

Той сподели, че относно Брекзит всички евролидери очакват да се намери споразумение, тъй като времето намалява. Относно Източното Средиземноморие Борисов подчерта, че като страна, членка на ЕС, България подкрепя Гърция, но настоява за намирането на решение на проблема с Анкара.

Борисов е благодарил на Кристин Лагард за удължаването на мораториума върху банковите кредити. Премиерът обаче подчерта, че това не може да продължи дълго.

„Това блокиране на хората в домовете създава много проблеми, но това е единственият начин“, каза още министър-председателят.

За темата за климата Борисов коментира, че през 2030 г. в България трябва да има с 55% по-малко вредни емисии.

Сигурността също бе сред обсъжданите теми на Европейския съвет. „Българските специални служби работят добре с всичките си евроатлантически колеги“, каза премиерът.