Борисов: Таванът на заплатите пречи да привлечем качествени ИТ специалисти

0
96
премиерът
Бойко Борисов

Както мразим крадците и убийците, така трябва да мразим и хакерите, казва министър-председателят.

„Има много талантливи младежи, които, ако впрегнат усилията си в добри дела, ще изкарват повече пари. В ГДБОП заплатата е 1500 лв. за ИТ специалисти, а в частния сектор заплатата е 10 000 лв. Само хората с голяма кауза ще дойдат да работят за държавата. Таванът на заплатите пречи да привлечем достатъчно квалитетни хора“, заяви на форум по киберсигурност премиерът Бойко Борисов.

На конкурс за работа в този сектор идват по 100 човека, накрая най-глупавият остава само един, ако остане и един. Всички, като чуят за заплащането, се обръщат и казват: „Благодаря“, каза още Борисов. Той съобщи, че е наредил на финансовия министър да мисли начин за по-високи заплати за държавния ИТ сектор. Според Борисов новият бюджет ще позволи такива увеличения.

„Трябва да има нетърпимост към хакерската дейност. Сега тръпна за суперкомпютъра, какво ще му се случи и какви поразии ще го застигнат. В момента му изграждаме къщичката“, категоричен бе премиерът.

„Редно ли е вместо за заплати и пенсии, да даваме стотици милиони, за да се защитим от хакерите. Няма голяма организация, която да не е хакната – дали руска или американска“, коментира Борисов.

„Както мразим крадците и убийците, така трябва да мразим и хакерите. Колегите от едно районно са ми разказвали по какъв съвременен начин се крадат коли. Сядат на компютъра едни перфектно обучени младежи, ама иначе са хайдуци“, разкри Бойко Борисов.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here